Detaljplanen antogs av stadsbyggnadsnämnden i december 2018 och rör ett 54 hektar stort område fem kilometer nordost om Torshälla (Ekensholm, Grundbysand, Kullerstasand med flera delområden). Syftet har varit att möjliggöra omvandling av fritidshus till permanentboende, tillåta viss ny bebyggelse samtidigt som man strävat efter att bevara områdets naturvärden. I planområdet finns i dag cirka 110 bostadsfastigheter varav 15 procent är åretruntbostäder.
Kommunens beslut att anta planen överklagades av ett antal boende till Mark- och miljödomstolen. Kritiken har bland annat gått ut på att en del av den privatägda marken, som i detaljplanen avsatts som naturområden, inte kan styckas av som tomter i framtiden och att den ekonomiska förlust som det innebär inte är acceptabel. Kommunen har i sitt yttrande till domstolen hävdat att detaljplanen inte innebär någon försämring för de klagande och att en rimlig avvägning gjorts mellan allmänna och enskilda intressen.
Men det anser inte Mark- och miljödomstolen som i ett beslut den 9 september upphäver kommunens beslut. I domen framgår att kommunen “inte i tillräckligt hög grad har utformat detaljplanen med skälig hänsyn till befintliga bebyggelse-, äganderätts- och fastighetsförhållanden”. Efter att ha varit på syn på platsen konstaterar domstolen att en del av kommunens motiv för att inte tillåta ny bebyggelse saknar bäring, både gällande hänsyn till djurliv och naturvärden.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande SaritaHotti (S) har inte hunnit ta del av domen men säger i en kommentar att det är bra att den har prövats.
– Ibland tar vi kanske för mycket hänsyn till allmänhetens intressen, vilket den här domen indikerar.
Att Eskilstuna kommun får en antagen detaljplan upphävd av domstol är mycket ovanligt.
– Det har inte tidigare hänt under de fem år jag har varit ordförande i stadsbyggnadsnämnden, säger SaritaHotti som inte ser domstolens utslag som ett underkännande av nämndens eller förvaltningens arbete.
– Nej, den här typen av detaljplaner utgörs av långa processer och svåra överväganden. Nu får vi läsa domen ordentligt och titta på hur domstolen resonerat. Sen får vi se om vi ska arbeta om detaljplanen eller om vi ska överklaga beslutet.
För att Mark- och miljööverdomstolen ska ta upp ett eventuellt överklagande krävs prövningstillstånd.