Tidningen har vid flera tillfällen skrivit om den planerade biogasanläggningen på Kjulaåsen, söder om Svealandsbanan. Projektet drivs av det privata företaget Eskilstuna Biogas AB, som nyligen mottog 133 miljoner i statligt bidrag från Naturvårdsverket.
Nu är de som bor i området oroliga för vad bygget skulle få för konsekvenser för deras liv. Mattias Bergman är en av dem som bor närmast den mark som planeras användas för bygget.
– Det vi framför allt är oroliga över är hur det kommer att påverka våra brunnar. För mig är det en gåta hur man över huvud taget kommit på tanken att bygga en fabrik av det här slaget på en rullstensås med vattenmagasin, säger han och berättar att området har problem med vattenbrist vid torka redan som det är, och att man absolut inte bör riskera grundvattentillgången ytterligare.
Vattenfrågan är inte det enda bekymret. En verksamhet av det slag som planeras skulle innebära en enorm ökning av lastbilstrafik till och från fabriken. Grannarna är nervösa för buller och luftförorening, samt olycksrisken för en anläggning som huserar stora mängder brandfarlig biogas.
Har er oro bemötts med respekt av kommunen?
– Respekt? Nej, inte över huvud taget. Vi kommer väl få fortsätta att jobba med det här. Vi vill se en opartisk undersökning med objektiva miljöanalyser, säger Mattias Bergman.
– De är hyfsat partiska, det är ju det sökande bolaget som låtit göra den undersökningen, det kan vi ju inte lita på, menar han.
Undersökningen som bolaget låtit göra adresserar alla de punkter som grannskapet oroar sig för, och finns redovisad på bolagets hemsida för alla att läsa. Bland annat visar den att inga brunnar i området delar grundvattenmagasin med biogasanläggningen, men det som fastighetsägarna ställer sig kritiska till är alltså att Eskilstuna Biogas själva låtit göra undersökningen.
Karin Stolt är tillförordnad planchef på planavdelningen hos stadsbyggnadsförvaltningen. Hon förklarar att det är helt normalt att bolaget själva låtit göra undersökningen.
– Det är alltid den sökande av planbesked som ska stå för utredningar och bekosta dem, säger hon.
– Utredningen ska sedan godkännas av en opartisk myndighet, i det här fallet landets högsta instans: miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen i Uppsala.
Karin Stolt förklarar även att fabriken inte kommer utgöra någon fara för fastighetsägarnas vatten, men att placeringen inte är oproblematisk bara för det.
– Den stora risk som man utreder handlar framför allt om mängden biogas som ska lagras i fabriken, men det är väldigt strikt reglerat hur man bygger sådana verksamheter, så där kan man lita på att det görs en ordentlig prövning, säger hon.
– Däremot har vi tjänstemän tryckt på att det är viktigt att hitta rätt placering, och den får man titta på en gång till. Just den här platsen är viktig för friluftslivet, och ligger på en ås där man absolut inte får göra ingrepp i onödan.
En sak som står utan tvivel är att det fortfarande är långt kvar tills det första spadtaget kan tas. Människorna som bor i området har tillsammans skapat en namnlista och överklagat det beslut om förhandsbesked som stadsbyggnadsnämnden enigt biföll i mars, och länsstyrelsen har lyssnat. Beslutet är upphävt, och ärendet är återförvisat till stadsbyggnadsnämnden för ny prövning.