Avslaget beslut om inglasning av balkonger

Boende i bostadsrättföreningen Munktell hade sett fram emot att njuta av varma sommardagar på sina nya inglasade balkonger – men stadsbyggnadsförvaltningen sätter stopp. Nu är besvikelsen stor bland de boende på Eleonoragatan 17.

Boende på Eleonoragatan 17 vill glasa in sina balkonger men stadsbyggnadsnämnden säger nej.

Boende på Eleonoragatan 17 vill glasa in sina balkonger men stadsbyggnadsnämnden säger nej.

Foto: Karolin Fridell

Eskilstuna2022-03-16 19:41

–Det känns som att man inte bryr sig om vår trivsel och det är trist, säger Tommy Jakobsson ledamot i bostadsrättsföreningen Munktell.

2020 började boende flytta in i de nybyggda husen på Eleonoragatan 17 på Norra Munktellstaden och då aktualiserades frågan om att glasa in balkongerna.

– Bostadsrättsföreningen har 67 lägenheter och cirka hälften av lägenhetsinnehavarna är intresserade av att glasa in sin balkong, säger ordförande Per Nilsson.

undefined
Boende på Eleonoragatan 17 vill glasa in sina balkonger men stadsbyggnadsnämnden säger nej.

Under hösten 2020 startade föreningen en arbetsgrupp som fick i uppgift att presentera en möjlig leverantör av inglasade balkonger. På årsstämman 2021 röstades förslaget igenom och en bygglovsansökan skickades in till stadsbyggnadsnämnden i augusti 2021. Ansökan rör endast balkonger som vetter mot innergården.

På grund av lång handläggningstid kom inte ärendet upp för behandling hos Stadsbyggnadsnämnden förrän i februari 2022 och avslogs då. Nämnden menar att en inglasning av balkongerna skulle strida mot detaljplanen.

– I beslutet skriver de att detaljplanen skulle öka med 850 kvadratmeter men det har absolut ingen betydelse för kvadratmeterytan eftersom balkongerna redan sitter där. Det är en ren teknikalitet eftersom man bara sätter upp glas, säger Tommy Nilsson.

Vad blir nästa steg nu för föreningen?

– Vi kommer att överklaga beslutet till länsstyrelsen men möjligheterna till att få rätt där är små, säger Per Nilsson.

– Jimmy Jansson har skrivit i mejl att vi bör gå ihop oss flera föreningar och kräva en ändring av detaljplanen men det kan ta flera år, säger Tommy Jakobsson.

Sofia Lindén, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att förslaget om inglasning av balkonger överskrider hur mycket man kan ändra i detaljplanen. Hon förklarar att nämnden kan bevilja bygglov när det gäller utbyggnationer men de får bara avvika mellan 10 till 15 procent ifrån detaljplanen. 

undefined
Sofia Lindén, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att inglasning av balkongerna strider emot detaljplanen.

– Eftersom balkongerna i dagsläget är öppna så ingår de inte i detaljplanen. Om man glasar in dem blir det som ett extra rum för varje lägenhet vars bruttoarea då räknas in i detaljplanen, säger Sofia Lindén.

– Vi har följt rättspraxis när vi tagit beslutet och det kommer länsstyrelsen också att göra om man överklagar dit, säger Sofia Lindén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!