Efter att ha genomgått ett antal möjliga placeringar har skogen på Kjulaåsen utsetts till den plats där Eskilstuna Biogas AB – med kommunen i ryggen – hoppas kunna bygga sin biogasanläggning. Projektet har sedan början varit kantat av motgångar, och den senaste utmaningen var grannarnas överklagan av förhandsbeskedet som bifölls i våras – som ledde till att länsstyrelsen upphävde stadsbyggnadsnämndens beslut om förhandsbesked, en sorts tillstånd man söker innan bygglov.
I en intervju med några av de som bor allra närmast den mark där biogasanläggningen planeras framgick att stämningen i grannskapet är orolig, och att de kommer att göra allt de kan för att se till att skogen som utgör en del av deras hemort inte skövlas till förmån för bygget. Man oroar sig för att anläggningen kommer att skapa illaluktande utsläpp, bullrande ljud och för att den skulle riskera att försämra områdets redan knappa vattentillförsel.
Kaj Wågdahl är ordförande i Eskilstuna Biogas AB. Han menar att fastighetsägarnas oro är obefogad.
– Det är fullständigt omotiverat. Vi har valt den plats som vi anser är den bästa. Det är i stort sett omöjligt att hitta en plats som inte har någon slags motståndare, men vi ser inte att det är någon som kommer att bli negativt berörd eller påverkad av våra planer.
Kaj Wågdahl förtydligar att länsstyrelsen inte tagit ställning i någon sakfråga, utan att deras beslut är ren formalia.
– Det viktiga här är att länsstyrelsen inte sagt att beslutet var fel, utan att det inte var tillräckligt motiverat. Vi har inga indikationer från något håll – enskilda privatpersoner undantaget – om att platsen skulle vara olämplig som sådan, varken från länsstyrelsen, miljöprövningsdelegationen eller kommunen. Vi har tittat närmare på vattenfrågan med hjälp av expertis och gjort en ny skrivelse för att underlätta nämndens fortsatta arbete.
Avslutningsvis beklagar sig Kaj Wågdahl över att processen fördröjts ytterligare.
– Alla fördröjningar är väldigt olyckliga, och kostar även mycket pengar – man kan inte bara sätta allting på paus. Hur mycket det här kommer att fördröja vår process totalt i slutändan är lite svårt att säga, men det är såklart inte bra.