Ökat intresse för fjärrvärme bland Eskilstunas hushåll

Hushållens stigande intresse för fjärrvärme går hand i hand med de markant ökade priset på el. "Vi märker av ett oerhört tryck på att få ansluta sig till kommunens fjärrvärmenät", säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och Miljö AB, EEM.

Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och Miljö AB, EEM.

Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och Miljö AB, EEM.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-01-11 19:07

Lägre vindkraftproduktion, vilande kärnkraftverk och begränsningar i överföringsnätet är faktorer som fått elpriserna att skena på senare år. Lägg därtill en orolig omvärld, med kriget i Ukraina, något som också ger kraftiga svängningar på världens bränsle- och energimarknader.

– Den här årstiden kan hushållen lita på att kraftvärmeverket går för full kapacitet. Den som vill vara med och dra ett stå till stacken och samtidigt få ner sina uppvärmningskostnader kan välja på att dra ner inomhustemperauren eller förbruka mindre mängder varmvatten, säger Lotta Lejdberg.

undefined
Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och Miljö AB, EEM.

Hon har arbetat i olika roller på EEM i drygt 20 år och på senare tid upplevt en markant ökning av intresset för verksamhetens utbud av den vattenburna värmen.

– Vi i energibranschen har länge förordat fjärrvärme och dess vinster för såväl miljön som för leveranssäkerheten i dess enkelhet.

– Den senaste tidens oro på energimarknaden har definitivt ökat intresset hos allmänheten. Nu anses inte energi längre som något tråkigt eller något som vi tar för givet och vi brukar skoja och säga att från att ha varit de mest ointressanta på festen vill plötsligt alla höra vad vi har att säga.

Sedan flera år har fjärrvärme generellt haft ett lägre pris per kWh jämfört med elvärme, en prisskillnad som ökar ytterligare under kalla vintermånader. 

– När priset på el, som tidigare, inte var en stor fråga saknades också intresset för hur den producerades. Där fanns ju två hål i väggen och det är som när folk undrar vad vi ska ha kor till när det finns mjölk i affären.

undefined
Vid EEM:s kraftvärmeverk i Eskilstuna produceras både värme och el – nästan uteslutande av lågvärdiga energislag.

Kraftvärmeverket i Eskilstuna drivs främst på lågvärdig energi och producerar såväl fjärrvärme som el. 

– Det finns ingen anledning att göra värme av högvärdig energi som el eller bränsle till fordon. I vår bränslemix så använder vi främst restprodukter från skogen, så kallad grot och samtidigt som vi producerar värme så får vi även en produktion av el i vårt kraftvärmeverk. På så sätt får vi en hållbar fjärrvärmeproduktion dygnet runt – året om.

Vid eventuella köldtoppar eller vid underhållsuppehåll av kraftvärmeverket kan EEM använda biodynamisk olja och i sista fall, vid oförutsedda haverier, finns även en fossil reserv att ta till.

– Fjärrvärme är inte bara ett tryggt och miljömässigt skonsamt val, kunden får också en förutsägbarhet i priset. Men med det sagt är ändå en kilowattimme som inte förbrukas den bästa timmen.

undefined
Kraftvärmeverket i Eskilstuna får åtskilliga leveranser av flis varje dag – året om.

För 2023 ligger EEM:s rörliga fjärrvärmepris för privatpersoner på 77,1 öre/kWh. Under tisdagen låg elpriset på den nordiska elmarknaden Nordpool för elområde 3, där Eskilstuna ligger, på 131,09 öre/kWh.

– Visst påverkas kundens pris på fjärrvärme om det är varmt eller kallt i januari. Det går åt mer energi när det är kallt och drar du inte ned på värme eller varmvattenförbrukning så blir det förstås mer kostsamt under vintermånaderna jämfört med sommarmånaderna när du endast använder varmvatten, säger Lotta Lejdberg.

En nackdel med fjärrvärme är att den inte är tillgänglig överallt. Anslutningskostnaden kan dessutom vara hög och du behöver själv betala för anslutningen och installationen av fjärrvärmecentralen. 

undefined
Här tippas fuktig flis ner i bränslesilon för att trasporteras vidare på band till ångpannans brännare.

– Det finns en stor efterfrågan på nya elanslutningar i kommunen och i den mån som fjärrvärme kan vara ett alternativ så ser vi löpande över möjligheten att utöka vår leveransförmåga med hänsyn till ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart perspektiv för kunden och oss.

Eskilstuna kommun har antagit ett mål att vara klimatpositiv till 2045 – där ingår förstås även EEM:s målsättning avseende energiproduktionen.

– Det tragiska i det här läget är kriget i Ukraina. Det har samtidigt blivit en väckarklocka som visat hur bräckligt samhället är. Nu har vi ett ansvar att bygga en hållbar energiförsörjning för framtiden. 

Fjärrvärme i Eskilstuna

Fjärrvärme innebär att en villa eller fastighet värms upp med hett vatten som transporteras dit via rör i marken från ett kraftvärmeverk. Värmen kommer alltså inte från husets egen panna.

Genom förbränning av kvistar och flis från skogsindustrin värms stora mängder vatten upp, som sedan pumpas ut till villor och fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet. I huset ansluts rören till en fjärrvärmecentral, där det heta vattnet används till att värma upp vattnet i element och kranar.

Källa: EEM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!