En restaurang kan bedrivas på många olika sätt och behöver så klart inte ha en fast adress. Det är något som fler matentreprenörer kommit till insikt med på senare år.
Safwat Kadour, som driver det rullande gatuköket Domeniz food, köpte sin matvagn i augusti. Den har sedan dess varit ett givet inslag utanför Mälardalens universitets huvudentré på Hamngatan.
– Jag serverar mat och dryck sex dagar i veckan och riktar mig främst till stadens studenter. Det är bra snurr kring lunch, men den timmen är tyvärr alldeles för kort.
Han erbjuder varma pastarätter, falafel, kebab och fyllda tortillas och har normalt sällskap av ytterligare tre mobila restauranger.
– Det är bra att vi har lite olika inriktning på våra menyer – det ger ett större utbud och lockar förhoppningsvis hit fler kunder, säger Safwat Kadour.
Han ser gärna att kommunen gör platsen intill Strömsholmen ännu mer inbjudande och sätter tak över en del av sittplatserna.
– Det skulle få fler att stanna till och vilja hänga kvar här.
I dag finns 26 mobila livsmedelsanläggningar i Eskilstuna – varav fem stycken foodtrucks.
Eskilstunabon Elisabeth Lundberg skaffade sin amerikanskinspirerade foodtruck Miami najs i slutet av juli och har de senaste veckorna stått parkerad på Fristadstorget.
– Folk är onekligen lite mer benägna att stå ute och äta under sommaren, men vi kommer att köra på – det är viktigt med kontinuitet.
Från den sinnrikt ombyggda och inredda Fiat-skåpbilen serverar hon och partnern Peter Andersson nyttig snabbmat med sting och hetta.
– Våra wraps och växtbaserade smoothies är väldigt poppis och så här års även vår soppa i New York-stil, säger Elisabeth Lundberg.
Hon har tidigare arbetat inom såväl restaurang som media och ett av skälen till att hon satsade på en egen foodtruck var att förbättra det lokala utbudet.
– Vi lägger stort fokus på naturligt och smakrikt och kompromissar aldrig med den biten. Gillar man inte att det är lite sting så får man gå till någon annan.
Hur är det att driva en rullande restaurang i Eskilstuna?
– Det finns en nyfikenhet, men inte riktigt någon tradition av foodtruck i stan. Vi märker direkt när kunderna är pendlare eller kommer utifrån – de stannar till direkt utan att tveka.
Vad är tjusningen med att driva en foodtruck?
– Enkelheten och glädjen i att kunna överraska från ett väldigt litet kök. Det är kul att få folk att skratta.
I början av mars i år beslutade kommunfullmäktige att genomföra flera åtgärder för att stötta näringslivet i Eskilstuna. En sådan var att undanta foodtrucks och uteserveringar från avgift gällande markupplåtelse under hela 2022.
– Kommunen har varit både stöttande och tjänstvilliga och vi har en bra dialog med miljöinspektörerna, säger Elisabeth Lundberg.
Hon tipsar alla som är nyfikna på att göra en liknande satsning att vara ute i god tid då verksamheten måste vara registrerad hos miljökontoret eller godkänd av Livsmedelsverket innan start.
Miami najs serverar lunch tisdag–fredag och står även på Fristadstorget kvälls- och nattetid fredagar och lördagar.
– Vi har en stående meny, men känner oss lite mer fria att experimentera på helgnätterna. Det är också en helt annan publik kvällstid och vi brukar få till väldigt bra stämning med mycket garv. Vi vill gärna bli en naturlig knutpunkt och fylla tomrummet efter runda kiosken.
Vad hoppas ni på inför nästa år?
– Närheten till Stockholm och alla festivaler lockar så klart och skulle det gå att få till mötesplats för foodtrucks i Stadsparken under sommaren så vore det ett spännande alternativ. Möjligheterna är många och för oss är det lätt att rulla dit kunderna finns.