Börje får större skörd med mindre arbete

Länge har Börje Remstam, 81, struntat i att vattna, gödsla och ogräsrensa – ändå får han större och finare skördar än tidigare. Det låter ju omöjligt, men är möjligt tack vare täckodlingen. Dessutom har han den allra finaste mull som växer varje år med ungefär en centimeter.

I fyrtio år har Börje Remstam täckodlat sin trädgård. Han har inte grävt något på flera decennier.

I fyrtio år har Börje Remstam täckodlat sin trädgård. Han har inte grävt något på flera decennier.

Foto: Anna Beermann

Eskilstuna2023-08-12 16:51
undefined
I fyrtio år har Börje Remstam täckodlat sin trädgård. Han har inte grävt något på flera decennier.

Han har odlat länge och skrivit flera böcker om sin teknik. För honom handlar det mycket om att vårda jorden och odla ekologiskt. Börje Remstam är känd för sin täckodlingsmetod som handlar om att lägga organiska material över jorden. Han slutade med gödsel för många år sedan – och i år får han utmärkelsen Årets trädgård 2023, av tidningen Allers trädgård, för sin unika odling.

undefined
I södermanland fann Börje Remstam kärleken Margaretha och 1979 bosatte de sig i Ryningsberg, söder om Eskilstuna.

Börje Remstam visar runt i sin trädgård i Husby-Rekarne. Hit flyttade han i början av 70-talet. Från början var odling hans sätt att få mat på bordet. På den tiden var det tufft att få pengarna räcka.

– När vi var yngre bodde vi kollektivt i det här huset och odlade grönsaker tillsammans för att försörja oss själva.

undefined
Det kan vara mer krävande att odla gurka, men man lär sig snabbt och hittar nya lösningar, säger Börje Remstam.

För Remstam är odlandet är en livsstil, som dessutom är bra för både hälsa och plånbok.

– Mat från trädgård kostar ingenting. Jag och min fru klarar oss på egna grönsaker som vi har i vår källare. Purjolök, potatis, morötter räcker nästan hela vintern, säger han.

Han använder inte heller några bekämpningsmedel i odlingen.

– Det ger mig en skörd av nyttiga grönsaker som är mycket bättre för hälsan.

undefined
Börje har inte grävt ett spadtag på 40 år. Luckring av jorden sköter ju daggmasken.

Hur kommer det sig att du inte vattnar mark och inte använder gödsel?

– Inspiration till det som kallas täckodling i dag, fick jag efter att ha läst boken "Den arbetsfria trädgården", författad av den amerikanska odlaren Ruth Stout, säger han och fortsätter:

– För 30-40 år sedan när folk hörde att jag slutade gräva och gödsla mullen tyckte de att jag var galen, men idag ser jag ett ökat intresse för minimal jordbearbetning och jordhälsa.

Remstam fortsätter berätta att efter nästan fyrtio år av att använda täckodling har jorden i hans trädgård växt nästan fyrtio centimeter.

undefined
I olika tidningar benämns Börje Remstam som "täckodlingens konung". Det är många år sedan han slutade att gräva i sin trädgård och i stället uteslutande tillämpar "no-dig" metoden.

Vad exakt innebär täckodling?

– Att jag inte gräver, inte vattnar eller gödslar marken. Istället täcker jag mullen med gräsklipp, löv och växtdelar. Det får jag gratis från en kyrkogård. Alla vinner på det, jag lägger minimal tid och får maximalt med grönsaker.

Hur mycket tid tar det att sköta allt i din trädgård?

– Det tar tre-fyra timmar om dagen, skulle jag säga. På våren tar det åtta timmar per dag för att man måste plantera allt.

undefined
Börje Remstam visar körsbärstomater.

Vad är det bästa med att odla saker i sin egen trädgård?

– Det är att jag har ett fantastiskt liv i trädgården och trivs jättemycket. Jag letar hela tiden efter kreativa lösningar när jag odlar grönsaker. I min trädgård kan jag använda kreativt tänkande varje dag.

Vad har du för tips för de som vill börja odla men inte har så mycket erfarenhet?

– Börja med något enklare som blommor. Det är lätt att ta hand om blommor. Att odla potatis och rödbetor är inte svårt heller. Det kan vara mer krävande med gurka, morötter och tomater, men man lär sig snabbt och hittar nya lösningar.

undefined
För Börje Remstam handlar odlingen mycket om att vårda jorden och odla ekologiskt.

Föreläser du för andra odlare om din täckodling?

– Det gör jag. Förut hatade jag att stå och prata framför publik, men allt förändrades när jag började föreläsa om täckodling. Det här med att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper om odlingen är det bästa jag vet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!