Bortflugen nymfparakit dök upp hos familj i Torshälla

Under torsdagen flög en nymfparakit in på familjens veranda. Nu söker de förgäves efter ägaren.

"Det är inte alls säkert att en bortflugen fågel kommer tillbaka eftersom de kan flyga långt. Ägaren är säkert väldigt orolig", säger Zabina Elmqvist.

"Det är inte alls säkert att en bortflugen fågel kommer tillbaka eftersom de kan flyga långt. Ägaren är säkert väldigt orolig", säger Zabina Elmqvist.

Foto: Privatbild

Eskilstuna2022-07-24 04:45

– Nymfparakiten satte sig på min mans axel och han tyckte det var obehagligt och ropade på mig, säger Zabina Elmqvist i Torshälla. 

Mitt under värmeböljan dök fågeln upp och den verkade märkbart nyfiken på familjen. När de pratade med den satt den kvar och då passade Zabina Elmqvist på att stänga rutorna till den inglasade verandan. Hon efterlyste ägaren på Facebook men tiden gick och värmen på verandan oroade familjen som lånade en vattenspruta från grannen för att kyla ned fågeln. Utan fågelbur kunde de inte ta in den huset, men efter lite letande fick de tag på en bur.

– Min mamma hade kvar en bur från när jag hade nymfparakit som liten och vi hämtade upp den. Barnen och jag tycker det här är jättespännande och vi köpte fågelmat på affären.

undefined
Kommentarerna på Facebook är många och det gissas vilt om fågelns kön. Nymfparakithanar brukar ha färgglada kinder och därför gissar många på att det är en hane.

Fågeln verkade välmående men hungrig. När de lockade på den med hirskolvar, som är som godis för fåglar, klev den snabbt in i buren. Trots inlägg på Facebook har de under torsdagseftermiddagen fortfarande inte hittat ägaren. Då nymfparakiten är märkt tog Zabina Elmqvist kontakt med en fågelförening för att se om de kan hitta ägaren. Familjen kan inte ha kvar fågeln hemma hos sig. Dels är det för mycket jobb och deras katt är redan lite för nyfiken.

– Flera har hört av sig men ingen är rätt ägare. Vi hoppas att vi kan hitta personen, den här fågeln kan inte ha flugit långt eftersom den var i bra skick. 

En tjej i Mellösa hade efterlyst sin nymfparakit men kom snabbt på att fågeln hemma hos familjen Elmqvist inte var hennes. Många tror dock att det är nymfparakiten från Mellösa som bor hemma hos dem, trots förtydligande i Facebook-tråden. 

– Det verkar ha spårat ur där. 

undefined
Barnen döpte fågeln till Algot.

Döttrarna, Elvira, 12 år, och Felicia, 9 år, Elmqvist, trivs att ha fågeln hemma hos sig och har döpt honom till Algot. 

– Men vi vet inte, det kanske är en Albertina, säger Zabina Elmqvist. 

För att fånga in en tamfågel på rymmen ska man undvika snabba rörelser och försöka locka med mat och vatten. Vanlig fågelmat är inte så gott för en fågel men hirskolvar däremot är som godis, förklarar Zabina Elmqvist.

undefined
Zabina Elmqvists nymfparakit flög bort när hon var liten men den kom tillbaka, dock ganska tilltufsad av andra vilda fåglar.

Nu hoppas familjen på att den rätta ägaren snart hör av sig och kan hämta upp sin fågel.

Zabina Elmqvist hade själv en nymfparakit som flög bort när hon var liten och kan därför relatera till det som händer.

– Min fågel kom tillbaka ganska tilltufsad, andra fåglar hade pickat bort fjädrarna på huvudet men den repade sig efter ett tag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!