Bortkastat tyg ska tas tillvara

Pappersförpackningar, tidningar, batterier... Listan över saker som återvinns kan göras lång. Nu ska textilier utredas för att kunna ta plats i kretsloppet.

Eskilstuna2015-01-22 05:30

Den som knappar in ordet "textil" i sorteringsguiden på Eskilstuna Energi och miljös hemsida får ingen träff. Skriver du i stället in ordet "kläder" får du rådet att slänga dessa i den vita påsen för övrigt hushållsavfall, som sedan förbränns. Men detta gäller enbart mindre kläder som strumpor och kalsonger. För större plagg hänvisas du till de olika hjälporganisationernas containrar runt om i stan.

Men större plagg som är allt för slitna för att platsa i hjälporganisationernas verksamhet, var ska dessa ta vägen? Eller andra gamla tygtrasor för den delen? Gamla lakan?

Faktum är att det inte finns någon strategi för hur textilier ska hanteras i det svenska avfallssystemet. Därför har Naturvårdsverket nu fått i uppdrag att ta fram ett förslag till hur en hantering skulle kunna se ut. Ökad återanvändning och mer materialåtervinning står som ett av målen och nästa år ska förslaget presenteras för regeringen.

– Problemet är inte främst att avfallet är farligt, utan mest ett resursslöseri. Varje gång vi tillverkar textilier släpps det ut växthusgaser, det används kemikalier och det går åt stora mängder vatten, ofta på platser där det råder vattenbrist, säger Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket.

För klart är att mycket av de avdankade trådarna hamnar i soporna. En rapport från Naturvårdsverket visar att varje svensk köpte 12,5 kilo kläder och hemtextil per person under 2013. Men samma år slängdes 8 kilo per person. Siffror som antagligen stämmer väl överens med Eskilstunabornas klädmönster.

– Vi har inga exakta siffror, men vi brukar ligga nära snittet så det känns som att Naturvårdsverkets siffror kan stämma bra även här, säger Mattias Hellström, utredningsingenjör på Eskilstuna Energi och miljö.

Hur ser er hantering av textilavfall ut?

– Det är en ganska enkel fråga att svara på. Vi har egentligen ingen. Vi upplåter en plats för klädinsamling till Myrorna på Lilla Nyby men någon egen insamling av textilier har vi inte utan de textilier som slängs går till förbränning.

Det är inte enbart Naturvårdsverket som börjat intressera sig för textilavfallets öde. Faktum är att Eskilstuna Energi och miljö under våren kommer göra en egen utredning över hur hanteringen av textilier skulle kunna se ut.

– Det som vi skickar till förbränning kostar oss pengar, så just textilier är en sak vi bestämt oss för att titta närmare på.

I Eskilstuna sorteras en stor del av avfallet i färgade påsar. Kan det komma en speciell färg på soppåse för textilier framöver?

– Det är absolut en sån sak vi kommer att diskutera och ta upp i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om