Bostads- och byggplaner i anrikt industrikvarter

Kvarteret där Fil-Öbergs en gång huserade kan komma att byggas ut med bostäder. "Det är stora kulturvärden att ta hänsyn till och vår ambition är att bidra på ett positivt sätt till Eskilstunas utveckling", säger Karl-Erik Larsson på företaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden som äger fastigheten.

Kvarteret Verktyget där Fil-Öbergs låg en gång i tiden lär förändras framöver. Fastighetsbolaget SBB vill utveckla området med bland annat bostäder. På bilden Karl-Erik Larsson från SBB.

Kvarteret Verktyget där Fil-Öbergs låg en gång i tiden lär förändras framöver. Fastighetsbolaget SBB vill utveckla området med bland annat bostäder. På bilden Karl-Erik Larsson från SBB.

Foto: Lars Skärlund/SBB

Eskilstuna2021-05-16 18:16

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, är som namnet antyder verksamma i Norden där man äger och förvaltar samhällsfastigheter och bostäder. I Eskilstuna äger man en handfull bostadsfastigheter i bland annat Nyfors. För en tid sedan förvärvade SBB bolaget Hemfosa som ägde fastigheten Verktyget 4 i centrala Eskilstuna.

Fastigheten omfattar ett helt kvarter som sträcker sig längs Västermarksgatan, Tullgatan och Bruksgatan och de byggnader som finns där utgör en viktig del i Eskilstunas stolta industrihistoria. Här låg tidigare C O Öberg & Co:s fabrik, eller Fil-Öbergs som det kallades. Den vackra tegelbyggnaden längs Västermarksgatan har ritats av Emil Befwe, samma arkitekt som formgav Eskilstunas stadshus.

undefined
Den gamla fabriksbyggnaden på Västermarksgatan där Fil-Öbergs låg tidigare har ritats av arkitekten Emil Befwe som även formgav Eskilstunas stadshus.

Inom några år kan området få ett delvis nytt utseende. SBB och Eskilstuna kommun har skrivit avtal om att starta ett detaljplanearbete där en av utgångspunkterna är att skapa möjligheter för nya bostäder.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede av processen och ska i dialog med kommunen komma fram till vad som kan passa på platsen. Det finns stora kvaliteter i de befintliga byggnaderna som vi vill komplettera på ett smakfullt sätt, säger Karl-Erik Larsson, fastighetsutvecklare på SBB.

Bland de hyresgäster som finns i lokalerna i dag hör företag inom en rad olika verksamhetsområden samt utbildningsföretag som Realgymnasiet och Entréskolan.

– Den typen av verksamheter ska vi fortsätta med och utveckla. Sedan är tanken att titta på möjligheten att bygga bostäder. Kan vi få till det vore det bra, vi vill vara med och bidra till Eskilstunas utveckling.

Hur många bostäder det skulle kunna handla om är än så länge oklart. 

undefined
På den obebyggda delen av kvarteret ska det i detaljplanearbetet utredas om det går att bygga ett högt hus.

I den obebyggda delen av kvarteret som vetter mot Västermarksrondellen ska möjligheten att bygga ett högre hus utredas. Vidare finns tankar på att bygga ut ovanpå de redan befintliga husen.

– Det finns inga beslut än om volymer och vad som skulle kunna byggas till. Det är många frågor som måste utredas och när det gäller höga hus är det ju en ganska komplicerad process. Man måste bland annat studera hur vyer från olika delar av stan påverkas.

Från kommunens sida framhåller man vikten av att ny bebyggelse ska förhålla sig till det framtida resecentrumets utveckling.

Karta: Västermarksgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!