Husbybyn i utkanten av Skogstorp har starka historiska anor med fornlämningar från järnåldern och vikingatiden. I början av förra seklet uppförde lantbrukaren Johan Melin en gård på platsen med huvudbyggnad, lada och ett uthus. Sedan dess har det hunnit rinna mycket vatten genom dammluckorna i den närliggande Hyndevadsån. Lantbruket är nedlagt och Husbybyn har växt ihop med Skogstorp. Villabebyggelsen har brett ut sig på de tidigare åkerlapparna och den Melinska gården med namnet Husby Nr 3 har styckats av. Trots att förändringens vindar blåst på ordentligt har den gamla ladan på Melinsvägen stått kvar. Men det lär den inte göra länge till.
Fastigheten som ladan står på köptes för ett år sedan av det Göteborgsbaserade företaget Ekeblad Bostad AB som specialiserat sig på att bygga småhus i bostadsrättsform. Deras avsikt med förvärvet är att bygga 45 radhus eller parhus på ömse sidor om Rosenforsvägen för vilket ett detaljplanearbete har inletts.
Några planer på att behålla den gamla ladan har de inte.
– Det är en fin byggnad, ingen tvekan om det. Men den är i väldigt dåligt skick. Taket har i stort sett ramlat in, säger Sebastian Ahlström, projektledare på Ekeblad som inte ser något alternativ till att riva ladan.
Han poängterar att bolaget som fastighetsägare har ett ansvar för att förhindra olyckor.
– I det skick huset är i kan vi inte garantera att det inte rasar ner saker. Det finns säkerhetsrisker som vi måste förhålla oss till.
Beskedet att ladan kommer rivas har väckt reaktioner, inte minst från Husby Rekarne hembygdsförening där Ingrid Åstrand är ordförande.
– Vi anser att ladan har ett kulturhistoriskt värde och det vore väldigt tråkigt om den rivs. Även om den har förfallit under lång tid är det vår önskan att den ska renoveras och bevaras, säger hon.
Hon får medhåll av Maria Melin, som förutom sitt engagemang i hembygdsföreningen har en stark känslomässig relation till bebyggelsen på fastigheten.
– Det var min farfarsfar Johan Melin som byggde gården 1911. Min farfar Evert växte upp i huvudbyggnaden och jag själv har växt upp i en villa som mina föräldrar byggde här i Husbybyn. Men tyvärr har inte de som ägt ladan de senaste åren gjort något åt förfallet, säger Maria som trots ladans skick har förhoppningar om att byggnaden ska kunna räddas.
– Det är klart att det kostar pengar att lägga nytt tak men ladan skulle ju kunna användas som förråd eller garage åt de som ska bo i de nya husen. Ladan hör till de äldsta byggnaderna här i Husbybyn och den är ett blickfång som man kan relatera till. Den hör till kulturarvet helt enkelt.
Sebastian Ahlström ser dock en räddningsaktion som uteslutet.
– Ja som det ser ut just nu i alla fall. Det är väldigt svårt att motivera de kostnaderna.
Inne i ladan finns en hel del byggmaterial och annat som Marias pappa Nisse hann samla på sig innan han dog 2019, prylar som nu tillhör fastighetsbolaget.
– Det kommer att säljas lördagen den 18 februari då vi ordnar en loppis i ladan. Det är inte några direkt värdefulla grejer men det finns en del virke, dörrar och takpannor.
Intäkterna från försäljningen kommer gå till välgörenhet.
– Vi har föreslagit att den som köper något skänker pengar till UNHCR men det går naturligtvis bra även med andra organisationer. Vi är bara glada om folk får med sig något, saker som går att återbruka.