Bostadspriserna rusar i Eskilstuna

Bostadsförsäljningen ökar kraftigt i Eskilstuna. Efterfrågan är stor på både villor och bostadsrätter. Priserna har stigit med närmare 15 procent jämfört med förra året.

Skadiamäklarna-141010-VK.jpg

Skadiamäklarna-141010-VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-10-13 05:00

– Just nu är det extremt många spekulanter på visningarna här i Eskilstuna. Efterfrågan är större än normalt på alla typer av bostäder, inklusive nyproducerade, säger Carina Lorentzon, kontorschef på Skandiamäklarna i Eskilstuna.

I Sverige som helhet har Skandiamäklarna hittills i år sålt 655 fler bostäder än förra året, vilket motsvarar en ökning på 20 procent.

Försäljningen i Eskilstuna ökar också starkt.

– Eftersom utbudet är lägre än efterfrågan har priserna pressats upp med närmare 15 procent i år, säger Carina Lorentzon vid Skandiamäklarna.

Utvecklingen bekräftas även av Nordeas rapport "Heta bostadsmarknader - Regionala utsikter oktober 2014"

Enligt rapporten stiger bostadspriserna i Mälardalen, där Sörmland ingår. En orsak är att hushållens finanser har stärkts av den fortsatta nedgången av boräntorna. Sörmland gynnas även av närheten till Stockholm.

– Stockholm är tillväxtmotorn i Mälardalen, säger Lena Sellgren, senioranalytiker på Nordea.

Enligt rapporten ökar bygginvesteringarna starkt i år, och av rikets påbörjade nybyggnationer av lägenheter sker 40 procent i Stockholms län. Nordea tror att nettoinflyttningen till Stockholms län på cirka 20 000 personer per år kommer att fortsätta.

– Men där kommer man inte att hinna bygga ikapp. Det här tror vi kan vara lite hämmande för Stockholm. Det driver upp priserna, det blir svårt att flytta in, säger Lena Sellgren.

Utvecklingen kan leda till att ännu fler väljer att bosätta sig i kringliggande län och pendla till jobbet i Stockholm.

– Det här är en arbetsmarknad. Det finns goda kommunikationer. Pendlingen är viktig. Den gör att du har möjligheter. Hela regionen Mälardalen är väldigt stark, säger Lena Sellgren.

Carina Lorentzon vid Skandiamäklarna i Eskilstuna berättar att flera av bostadsrätterna i ombyggda Tunafors fabriker har köpts av personer som flyttat till Eskilstuna från andra städer, bland annat Stockholm.

Enligt Nordea står Mälardalen för halva Sveriges BNP-tillväxt och fortsätter att dra ifrån andra landsdelar. Enligt bankens prognos kommer Mälardalens bruttoregionprodukt att växa med 3,3 procent nästa år jämfört med 2,5 procent för riket.

Nordea pekar även ut de kommuner i landet som har den snabbaste respektive långsammaste tillväxten. Strängnäs placerar sig på tionde plats bland snabbväxarna. Här ökade den nominella bruttoregionalprodukten med sju procent per år mellan 1993 och 2011.

– Det är en hög siffra. Strängnäs har bra möjligheter och kommunikationer. Det är en expansiv region. Att tillväxttakten är så hög beror också på att man kommer från relativt låga nivåer, säger Lena Sellgren.

Hon konstaterar att sysselsättningsökningen i Strängnäs har varit måttlig, och att befolkningsökningen har varit i linje med riket.

– Södermanland och Strängnäs ser ut att ha goda förutsättningar att utvecklas i god takt framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om