Bostadsrättsförening investerar i solceller

Bostadsrättsföreningen Nåldynan ska sätta solpaneler på taket. – Tack vare solcellerna ska vi inte behöva höja månadsavgiften på fem år, säger ordföranden Owe Kling.

Solenergiprojekt_AN_3.jpg

Solenergiprojekt_AN_3.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-05-27 07:00

Solcellerna ska placeras på fem takytor på höghuset på Noachsgatan som har 195 lägenheter. Anläggningen ska vara klar att tas i drift i höst.

– I och med att byggnaden är svängd så ligger ett tak i perfekt söderläge, de andra ligger från sydost till syd-sydväst. De kommer att anslutas till var sin trappuppgång, berättar Oscar Gustavsson vid det Eskilstunabaserade företaget EcoKraft som kommer att leverera anläggningen.

– Anläggningen är på 60 kilowatt så det är en av de största solcellsanläggningarna hittills i Eskilstuna, och den första större som en fristående bostadsrättsförening satsar på.

Kostnaden för solcellsanläggningen uppgår till mellan 900 000 kronor och en miljon kronor.

– Vi har betalat in första avbetalningen, säger Owe Kling, ordförande i bostadsrättsföreningen Nåldynan 1 och 2.

Bostadsrättsföreningen har hos länsstyrelsen ansökt om 350 000 kronor i investeringsbidrag.

Satsningen på solceller är ett led i bostadsrättsföreningens kontinuerliga arbete med att minska sina kostnader. 2011 uppgick föreningens uppvärmningskostnader till cirka 1,4 miljoner kronor.

Genom att installera värmepumpar har föreningen fått ner sin kostnad för fjärrvärme med cirka 900 000 kronor per år. Å andra sidan drar värmepumparna el så elkostnaden har ökat med 230 000 kronor, vilket gör att nettobesparingen stannat på cirka 650 000 kronor per år.

Nu är föreningen ute efter att även kapa elkostnaden och investerar därför i solceller. Förhoppningen är att det ska minska elkostnaden med 60 000 kronor per år.

– Elen ska användas till en del av den el som fastigheten förbrukar, säger Owe Kling som är ordförande i bostadsrättsföreningen Nåldynan 1 och 2.

Solcellselen kommer bland annat att användas till att driva tvättmaskiner i tvättstugorna, belysning i trapphusen, uppvärmning av vattnet i lägenheternas element och till drift av värmepumparna. Elen kommer dock inte att gå till medlemmarnas kylar, frysar och spisar. För dessa kostnader har medlemmarna egna elabonnemang som de själva betalar för.

– Föreningen betalar värmen och fastighetselen, men inte lägenhetselen, säger Owe Kling.

Hur stor är väderrisken?

– Den är mindre än jag trodde. Även om det är molnigt producerar anläggningen minst hälften så mycket el som när solen skiner.

Sommartid kan anläggningen till och med producera ett litet överskott som föreningen kan sälja till Eskilstuna Energi och Miljö som betalar en krona per kilowattimme.

– Det är ett mycket bra pris, säger Owe Kling.

Satsningen välkomnas av Arne Johansson som är energi- och klimatrådgivare vid Eskilstuna kommun.

– Det är alldeles lysande. Vi har ju jobbat hårt för att folk ska satsa just på solenergi. Vi är mycket positiva. Det gäller inte bara den här bostadsrättsföreningen utan det gäller alla medborgare som satsar på den här tekniken.

Arne Johansson berättar att ytterligare en bostadsrättsförening i staden har långt framskridna planer på att anlägga ett solcellssystem, men att den inte har hunnit lika långt som Nåldynan.

– Vi har även med i kommunens klimatplan att fram till 2020 ska 9,5 gigawattimmar solel levereras, och det är ju bara inom de kommunala byggnaderna.

Anläggningen på Noachsgatan kommer att använda nästa generations solceller som förväntas producera upp till 30 procent mer över livslängden jämfört med traditionella solceller. Enligt EcoKraft ska systemet stå emot alla sorters väder under hela livslängden.

– Långsiktigt är det helt rätt. Det är kul att det börjar hända saker i Sverige, säger Oscar Gustavsson vid EcoKraft och fortsätter:

– Sverige ligger ganska långt efter på solenergiområdet trots att vi har lika bra förutsättningar för solcellsel här som i mellersta Tyskland där man har installerat massor av solceller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om