Eskilstunaskolan med minst antal behöriga elever

Fyra av tio elever som gick ut Årbyskolan i somras saknade gymnasiebehörighet. Det gör skolan till sämst i klassen i hela Sörmland. "Det känns jättetråkigt", säger Elin Härnby som är rektor på skolan.

På Årbyskolan i Eskilstuna var det bara 59 procent av eleverna i årskurs nio som gick ut med behörighet till gymnasiets yrkesprogram.

På Årbyskolan i Eskilstuna var det bara 59 procent av eleverna i årskurs nio som gick ut med behörighet till gymnasiets yrkesprogram.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-01-10 19:56

84 procent av alla elever som gick ut nian på någon av Eskilstunas högstadieskolor i somras var behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Det är en marginell minskning, 85 procent, mot föregående år. Men det skiljer en hel del mellan skolorna, enligt statistik från Skolverket som Newsworthy tagit fram.

På Årbyskolan är siffran 59 procent, vilket är den lägsta andelen elever med behörighet av alla skolor i hela Sörmland och gör att skolan tillhör den tiondel av skolorna i landet med lägst andel behöriga elever.

Fyra av tio elever som gick ut Årbyskolan i somras saknade gymnasiebehörighet.

– Ja, vi ligger ju lägst, det känns jättetråkigt. Siffrorna har varit på väg upp ett tag innan så jag tror det här är en pandemi-effekt. Vi behöver ju jobba med det såklart, säger Elin Härnby, rektor på Årbyskolan.

undefined
Elin Härnby, rektor på Årbyskolan i Eskilstuna, tycker det satsas för lite resurser på skolan.

Vad beror det på?

– Det är ju skolsegregationen som ligger till grund för det här. Har man föräldrar utan högskoleutbildning blir det svårare, är man utrikesfödd blir det svårare och har man föräldrar födda utomlands blir det svårare. Men med det sagt är det inte omöjligt att de här eleverna ska kunna klara sig, men då behövs det resurser och att man satsar på skolorna, säger hon.

Gör man inte det i dag?

– Nej. Inte tillräckligt.

Strax ovanför finns Stålforsskolan med 62 procent behörighet hos niondeklassarna. Det är ett ordentligt tapp mot förra årets siffra som var 75 procent och innebär att 62 av de 162 eleverna som gick ut nian saknade gymnasiebehörighet till gymnasiets yrkesprogram.

Men det finns även skolor i Eskilstuna med hög andel behörighet. På British Junior Secondary var i det närmaste samtliga elever behöriga till yrkesprogram och Internationella Engelska skolan i Fröslunda nådde 96 procent av de 182 eleverna i årskurs nio behörighet. Samma siffra, 96 procent, har Skogstorpsskolan.

– Det känns jättebra. Vi har alltid höga siffror, säger Damien Brunker, rektor på Engelska skolan.

undefined
Damian Brunker, rektor på Internationella Engelska skolan i Eskilstuna menar att skolkulturen är det absolut viktigaste för att skapa bra resultat.

Hur kommer det sig?

– Vi jobbar stenhårt med betygsättningen. Och det viktigaste av allt tror jag är att det finns en kultur med ordning och reda och struktur. Sen är det inte bara resultatet vi är stolta över utan även vart vi är. Fröslunda har ett dåligt rykte men vi älskar det. Och igen, kulturen, skolkulturen är allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!