Visst är det skönt att värma sig framför en brasa nu när kylan biter i skinnet, och det är i huvudsak så en braskamin eller öppen spis ska användas till att elda för trivseln och mysfaktorn.
Under 2012 var 1360 bostadsbränder i Sverige relaterade till eldstäder. Trots att kaminen är ett bra komplement till husuppvärmningen så ska den eldas med försiktighet.
— Två till tre brasor i kaminen om dygnet är lagom, för då hinner skorstenen svalna mellan gångerna, säger skorstensfejarmästaren Jonas Billing på Eskilstuna sotnings AB. Man ska inte elda mer än två till tre kilo per gång. Lägg gärna upp veden på en hushållsvåg, för det är mycket mindre än man tror, tipsar Billing.
Risken med att elda för hårt i en braskamin är att skorstenen blir överhettad och att intilliggande träkonstruktioner fattar eld.
Eldstäder och skorstenar i Eskilstuna kommun är generellt sätt i bra skick och intresset för att sota själv är inte så stort enligt Billing.
— Förra året var det cirka fem till tio personer som blev godkända av kommunen, efter att de gått en nödvändig kurs.
Sotningsarbetet är förebyggande och uppdelat i två delar. Det ena är att ta bort brandfarliga ämnen som tjära och aska ur skorstenen. Det andra är en brandskyddskontroll, en slags okulär besiktning, som Jonas Billing jämställer med en bilbesiktning. Sotning och brandskyddskontroller utförs efter kommunens krav.
Skillnaden mellan en värmepanna och en braskamin är bland annat att en vedpanna värmer upp varmvatten. Vilket gör att en del av värmen leds bort från skorstenen.
Pelletskaminer är också säkrare att elda i än braskaminer.
— De har ofta en styrning som gör att de går att elda i dem hela tiden, säger Billing.
Förra året orsakade felaktig askhantering cirka 200 villabränder, enligt försäkringsbolagen. Askan kan vara varm upp till fem dagar efter att man eldat och den ska förvaras i en plåthink med lock på ett obrännbart underlag.