Brevet avslöjar: Ville köpa ut Årbyrektorn

I ett brev avslöjar Elin Härnby varför hon, med omedelbar verkan, slutar som rektor på Årbyskolan.
Kommunen ville köpa ut henne redan i oktober – för att hon varit illojal och bland annat klädde sig i svart när förslaget om att lägga ned högstadiet kom.
– Det här brevet är något mellan mig och min personal, säger Elin Härnby.

Kommunen ville köpa ut Elin Härnby, avslöjar hon i ett brev.

Kommunen ville köpa ut Elin Härnby, avslöjar hon i ett brev.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-11-13 12:49

Efter ett minst sagt omtumlande år för elever och personal på Årbyskolan meddelade Elin Härnby på tisdagseftermiddagen att hon med omedelbar verkan lämnar sitt uppdrag som rektor sedan hon fått ett nytt skolledarjobb i Strängnäs. 

På onsdagsmorgonen får tidningen kontakt med Härnby, som uttrycker vemod över att lämna Årbyskolan, men samtidigt menar att hon inte tvingats bort mot sin vilja.

– Jag valde själv att säga upp mig eftersom jag fick en annan tjänst som jag är jätteglad för. Oavsett vad som hänt tidigare så är det här ett erbjudande jag hade tackat ja till. Det är ett karriärsteg för mig och något jag ser jättemycket fram emot. Sedan är det här brevet något mellan mig och min personal och finns det eventuella frågor kring det så hänvisar jag dem till mina chefer, säger hon.

undefined
"Det här brevet är något mellan mig och min personal", säger Elin Härnby.
undefined
Elin Härnby har tackat ja till en tjänst i Strängnäs kommun.

Det omtalade brevet skickades till personalen på Årbyskolan under tisdagen. 

"Jag vill berätta för er vad som lett fram till beslutet", inleder Härnby med att skriva. Därefter berättar hon om hur barn- och utbildningsförvaltningen kallat henne till ett möte i oktober. 

"Kontentan av mötet var att arbetsgivaren anser att jag inte uppfyller kommunens policy", skriver Härnby.

I brevet listas därefter olika exempel på hur cheferna menar att Härnby inte lett personalen i rätt riktning efter nedläggningsbeslutet av högstadiet. 

Förutom att ha sökt andra jobb ska hon ha visat sig illojal mot arbetsgivaren genom att klä sig i svart dagen då förslaget om beslutet offentliggjordes. I övrigt ska cheferna ha haft synpunkter på att personalen inte tagit ett tillräckligt långt steg i sin acceptans mot det politiska beslutet – där arbetsgivaren ansett att Härnby saknat ett helhetsperspektiv.

"Att ni (personalen) inte skulle acceptera beslutet håller jag inte med om. Visst, några av er gjorde vad ni kunde för att stoppa beslutet innan det var formellt fattat (och det får man), men ingen gång har jag sett er arbeta i motsatt riktning. Tvärtom har jag sett hur ni sliter mer än någonsin för våra elever, trots den oerhört ansträngda situation ni alla befinner er i. Ni borde alla hedras för det arbete ni gör inget annat", skriver Härnby.

undefined
Årbyskolan i Eskilstuna.

Vidare beskriver hon i brevet hur cheferna ombett henne att återkomma med ett bud på hur mycket hon accepterar att köpas ut för. Härnby ska ha tackat nej till erbjudandet, bland annat med motiveringen att hon inte ansett sig brustit i sitt uppdrag. I förra veckan ska hon därefter ha föreslagits en roll som biträdande rektor på Slottsskolan, ett uppdrag hon inte varit intresserad av.

Till slut kom så erbjudandet om en tjänst i Strängnäs kommun, som hon tackat ja till, varpå hon kommit överens med Eskilstuna kommun om att avsluta sitt uppdrag på Årbyskolan från den 6 januari. Fram tills dess är hon arbetsbefriad, skriver hon. 

Susanne Englund är chef för grundskolan i Eskilstuna kommun och hon vill inte kommentera det enskilda personalärendet.

– Jag har inget att säga, mer än att hon valt att säga upp sig. Jag har känt till det en tid och det blev officiellt i går.

Elin Härnby har själv skrivit ett brev till sin personal där hon beskriver hur hon kallats på möte där kommunen erbjudit sig att köpa ut henne. Stämmer det? 

– Jag kan inte kommentera något alls om enskilda medarbetare, det kommer jag aldrig att göra. Hon har valt att säga upp sig och har gjort ett jättebra arbete på Årby och vi önskar henne varma lyckönskningar framåt i hennes fortsatta yrkesliv. 

Har det funnits ett missnöje med hur skolan har letts under omställningsperioden?

– Det kan jag inte alls uttala mig om. Utan nu är vi i det här läget och så blickar vi framåt. Och jag ser fram emot det som ligger framför oss i arbetet med skolgården och olika lokalförändringar för att det ska bli bra för årskurs F-6. Så jag blickar framåt, helt enkelt.

undefined
Susanne Englund, chef för grundskolan i Eskilstuna kommun.

Det här har rört upp starka känslor på skolan. Nu står man utan rektor i samband med att eleverna i veckan också varit inne i det extra skolval som hålls för dem. Hur möter ni upp den oro som finns hos både elever och personal?

– Jag förstår. Nu sätter vi in vår ambulerande rektor som tillförordnad rektor för att samla ihop det hela och vi har redan regelbundna möten med personalen. Det har vi haft hela tiden och det kommer vi att fortsätta med. Vi får se vilket stöd som skolan kan tänkas behöva framåt. Men vi kommer att ta hand om det här.

Men hur upplever du hela situationen när ni nu står med en skola i omställning som samtidigt saknar sin rektor?

– Det är klart att vi förstår att det är en tuff situation men vi har en tillförordnad rektor på plats och vi har stödfunktioner som vi har dedikerat för att hjälpa till. Det handlar främst om HR-stöd på olika vis och när det gäller skolvalet har vi också haft stödpersoner som hjälpt till med det. Behövs det mer får vi diskutera det. Och det pågår ett samtal med skolan.

Har ni rannsakat er själva när det gäller hela processen med Årbyskolan. Finns det någon del där ni ser att ni kunde gjort annorlunda?

– Det får vi återkomma till. Vi är mitt uppe i de här processerna så det tycker jag inte att jag kan svara på just nu. Det får vi återkomma till när vi blickar tillbaka och ser hur det blev, säger Susanne Englund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!