Ölpriserna förväntas bli dyrare efter att priset på kornmalt stigit med cirka 50 procent, detta efter skördar i Kanada torkat bort. De ökade priserna förväntas påverka både stora och små ölproducenter och ölen kan bli märkbart dyrare för konsumenten. Klimatförändringarna är en stor faktor som påverkar råvarupriset när det kommer till ölproduktion.
På det lokala bryggeriet Eskilstuna ölkultur påverkas man däremot inte särskilt mycket av det ökade kornmaltspriset.
– Det är mest producenter som importerar ifrån Kanada som är påverkade, vår leverantör finns i Belgien, säger Arto Ukura, vd för Ölkultur.
Ölkultur har ännu inte fått prislistan ifrån sin kornmaltsleverantör men de räknar med en prishöjning på ca 25 procent. Prispåslaget för konsument förväntas då bli så lågt som 10 öre per flaska.
Däremot förväntas ölpriset gå upp på grund av andra kostnadsökningar. Exempelvis priset på frakt och transport ökar, likaså priset på insatsvaror såsom kartonger och glasflaskor. Dessutom har aluminiumpriset gått upp vilket påverkar de som producerar öl på burk.
– Under 2021 blev det tvärstopp i burkleveransen på grund av brist på råvaror, säger Robin Andersson, head brewer.
Prispåslaget kommet däremot inte direkt för kunden utan först senare under året.
– Vi kan inte höja priser hur som helst utan vi måste höja i takt med Systembolagets prissättning som sker tre gånger årligen, säger VD Arto Ukura.