Enligt Strada, Transportstyrelsens statistik över olyckor som rapporterats in av akutsjukvården och polisen, har det inträffat 210 cykelolyckor under 2015 och hittills 2016. Av dem har en fjärdedel handlat om just cyklister som blir påkörda av ett motorfordon. Personbil är vanligast.
Petter Skarin är trafikplanerare på Eskilstuna kommun och enligt honom inträffar flest olyckor på de större cykelstråken i Eskilstuna och in mot centrum där fler trafikanter samsas om utrymmet. Tegelbruksgatan, Gymnastikgatan, Kungsvägen, Rademachergatan och Tullgatan är några exempel på gator som förekommer ofta i statistiken.
Kommunen analyserar regelbundet olycksstatistiken för att se vad de kan göra för att minska riskerna. Förra året byggdes till exempel korsningen Gillbergavägen och Linnégatan om för att den ansågs vara för bred och trafikosäker. Men det finns flera ställen som behöver ses över, enligt Petter Skarin.
– Lasarettsvägen från stora Strängnäsvägen är ett exempel där det saknas cykelbana. Vi vet att tydligare cykelbanor ger bättre förutsättningar, men det tar tid att bygga, säger han.
De projekt som ligger närmast i tiden gäller en gång- och cykelbana mellan Albertina Nyströms väg och Flackstavägen vid Tuna Park samt en förlängning av cykelbanan på Mått Johanssons väg.
Enligt olycksstatistiken har majoriteten av cykelolyckorna i Eskilstuna de senaste åren varit singelolyckor. Cyklisten har kört omkull på grund av löv-, grus- eller ishalka vilket har berott på bristande underhåll.
– Det finns olyckor som är kopplade till saker som vi inte kan påverka. Det kan vara svårt att hinna med en fullskalig vinterväghållning i visst väder men som trafikplanerare ser vi att ökade insatser skulle kunna motverka flera olyckor. Det är en fråga om resurser och det är ju på politisk nivå som de avgör hur mycket medel som ska gå till drift och underhåll, säger Petter Skarin.
Förra året tog Trafikverket fram en nationell strategi för säkrare cykling i Sverige. I den pekas just drift och underhåll ut som ett huvudproblem. Petter Skarin hoppas att det kan göra att fler får upp ögonen för betydelsen av underhållet på cykelvägarna.
– Man vet till exempel att sopsaltare ger ett bättre underlag. Det är en maskin som sopar undan snön för att sedan sprida ett fint lager med salt på cykelbanan. Flera kommuner har testat det här. Umeå, Västerås och Linköping bland annat men inte Eskilstuna, säger han.
Sarita Hotti (S) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden på Eskilstuna kommun. Hon säger att de prioriterade att bygga nytt i cykelnätet innan Trafikverkets nationella strategi presenterades förra året. I den kommande investeringsbudgeten, som klubbas nu i november, ligger fokus i stället på att sammanlänka befintliga cykelvägar och att prioritera underhåll. Den nya budgeten innebär dock inte mer pengar till cykeltrafiken utan bara en omprioritering.
När det gäller sopsaltare är Sarita Hotti positiv.
– Vi lyfte den frågan förra året och vårt miljökontor och trafikavdelningen ska tillsammans titta på det här men den utredningen har vi inte fått än. Det är något som jag tror på, då kommer cykelbanorna alltid att vara torra. Men vi måste titta på om det går att sopsalta på ett miljömässigt sätt.
Enligt trafikplanerare Petter Skarin kan kommunen göra mycket för trafiksäkerheten i Eskilstuna men inte allt. Trafikanterna har också ett stort ansvar för att förebygga olyckor, säger han.
– Det är viktigt att visa vad man har för avsikt och inte borra ner huvudet och bara köra. Det gäller både cyklister och bilister. Mer än varannan bil kör för fort. Mer ansvarsfull bilkörning skulle gynna alla.