Oro över bristande beredskap mot skolattacker

Personal som aldrig fått öva på inrymning i klassrum och otillräckliga krisplaner. I ljuset av skolattacken i Malmö framträder flera luckor i beredskapen på Eskilstunas skolor. Nu riktas kritik mot att det gemensamma arbetet i kommunen tagit för lång tid.

Elin Härnby, rektor på Årbyskolan, tycker att kommunens samlade krisarbete mot skolattentat tagit för lång tid. Förvaltningschef Ingrid Sköldmo medger att det finns mycket kvar att göra.

Elin Härnby, rektor på Årbyskolan, tycker att kommunens samlade krisarbete mot skolattentat tagit för lång tid. Förvaltningschef Ingrid Sköldmo medger att det finns mycket kvar att göra.

Foto: Anders Nilsson/Veronica Karlsson/TT

Eskilstuna2022-03-24 06:47

– På Årbyskolan finns en krisplan men den är generell och talar inte om hur vi ska agera vid pågående dödligt våld. Vi har inte övat inrymning och har ingen särskild plan för den sortens kris, säger Elin Härnby, rektor på Årbyskolan.

Måndagens skolattack i Malmö har satt nytt ljus på frågan om hur förberedda skolor i Eskilstuna är på en liknande händelse. 

En viktig del i arbetet handlar om regelbundna övningar i inrymning och utrymning vid pågående dödligt våld. Men på de högstadieskolor vi pratar med har inga övningar genomförts. Det saknas också en samlad bild i kommunen över vilka skolor som har genomfört övningar och om alla skolor har tillräckliga krisplaner upprättade.

Det här är frågor som förvaltningsledningen just nu jobbar med. Men Elin Härnby är kritisk till att mer inte redan har gjorts.

– Jag önskar att det hade gått fortare. Jag vet att det planeras men det har inte lett till att vi har fått utbildning eller fått öva ännu.

undefined
Två lärare dog i attacken på Malmö latinskola i Malmö.

Är du orolig över utvecklingen? 

 – Det är klart att jag är orolig. Både att det händer den här sortens dåd som i Malmö och att vi samtidigt ser den ökade kriminaliteten i närområdet där det skjuts här i Årby. Så det är en dubbel oro för oss.

Nu har Årbyskolan tillsammans med Stålforsskolan och Skiftingehus tagit fram en egen app som ska fungera som larmknapp och finnas i alla lärares tjänstetelefoner. Appen ska tas i bruk så snart som möjligt. Men fortfarande saknas kunskaper i hur personalen ska agera vid en plötslig våldshändelse.

– Jag har ansvar för både lärarnas och elevernas arbetsmiljö och har inte tillräcklig kompetens för att utbilda i det här så det kommer vi behöva köpa in externt.

Ingrid Sköldmo, förvaltningschef på barn och utbildningsförvaltningen, säger att hon känner till att det finns en oro i organisationen kring frågorna.

– Vi känner till kritiken från rektorerna om att det här går för långsamt. Nu har vi anställt en samordnare som just nu kartlägger behoven på skolorna och det ser väldigt olika ut hur stora behov man har.

undefined
Ingrid Sköldmo känner till kritiken om att arbetet tagit för lång tid.

Är det här en viktig fråga att lösa?

– Vi har haft incidenter även hos oss som kanske inte varit lika allvarliga som den i Malmö, men där skolelever varit inblandade i allvarliga brott. Vi har ett stort arbete framför oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!