Mångkulturella enheten i Eskilstuna har sagt upp sitt samarbete med friskolan British Junior om modersmålsundervisning. Samarbetet upphör den 1 juli 2014 och skälet enligt kommunen är att samarbetet, "framför allt det ekonomiska", inte har fungerat.
– Det har varit tjafs länge. Vi har olika uppfattning om hur mycket tid som de faktiskt har använt. I princip varje månad har vi lagt ner alldeles för mycket kraft på att diskutera sådant som inte fungerar. Vi vill lägga vår kraft på att undervisa våra barn och elever, säger Åsa Lundqvist, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.
– Vi har samarbetat på frivillig basis. Kommer man inte överens så kan man avsluta samarbetet, säger Åsa Lundqvist.
Enligt skollagen är varje skola skyldig att tillgodose sina egna elevers behov av hemspråk. Varje skola tilldelas bidrag för att täcka kostnader knutet till behovet av modersmålsundervisning. Sedan en tid tillbaka har British Junior själva ordnat med undervisning i arabiska, engelska, franska och spanska, men när det gäller övriga språk har friskolan köpt in tjänsten från kommunen. Mångkulturella enheten undervisar i dag 94 barn på friskolan i 21 olika språk, till exempel finska, sorani och tigrinja.
Företrädare för British Junior vill inte kommentera hur deras hemspråksundervisning påverkas av uppsägningen. De vill heller inte ge några kommentarer till varför de anser att kommunen agerar felaktigt, utan hänvisar till den skrivelse som har skickats till kommunen.
Där står att de anser att Mångkulturella enhetens uppsägning av samarbetet inte har gått till på rätt sätt. Enligt ett mejl till barn- och utbildningsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) skriver friskolans ordförande Peter Klerell att skolan inte heller är nöjd med samarbetet, varken med den undervisning Mångkulturella enheten levererar eller hur debiteringen har gått till. Men man efterfrågar ett beslut undertecknat förvaltningschefen Åsa Lundqvist med hänvisning till vilken lag kommunen lutar sitt beslut mot, och som går att överklaga. I skrivelsen anklagas kommunen för att medvetet fatta beslut som inte går att överklaga.
– Det har jag ingen kommentar till mer än att jag anser att den typen av ställningstaganden är väl förmätna, säger Sarita Hotti.
– Vi följer en viss delegationsordning och den här frågan ligger hos tjänstemännen på barn- och fritidsförvaltningen. Det är inte en fråga för oss politiker.