– Familjerna har ökat väldigt, väldigt drastiskt, säger Carina Helmisdotter, verksamhetschef på Matlaget.
Personer som är i behov av hjälp för att klara av sin försörjning och äta sig mätta kan ansöka om medlemskap i Stadsmissionens matlag. Matlaget kan ge stöd åt maximalt 145 hushåll. Den 20 mars öppnades ansökningen till 31 lediga platser – på en vecka kom 84 ansökningar.
– Vi kollar på ekonomin och många lever under existensminimum. Det är de vi hjälper. Det har blivit så dyrt att handla och kommunen gör också sina åtstramningar, säger Carina Helmisdotter.
– Förut var det mer ensamhushåll som ansökte. Nu har vi familjer.
Under morgonen tog hon emot en ansökan från en kvinna med fler än sex barn.
Matstödet består av funktionellt matsvinn från lokala livsmedelsbutiker. Medlemmar hämtar sitt matstöd i matlagets lokal på Kungsplan varje vecka på en fast dag och tid. Innehållet anpassas efter medlemmens situation, som till exempel om den har barn.
En medlem som kommit till måndagens utlämning berättar för tidningen att hon lever på försörjningsstöd och har en tonårsdotter.
– Pengarna räcker inte så långt. Särskilt inte nu när maten gick upp, säger hon.
– Då blir det jävligt tufft, så det här är räddningen. Det är grymt uppskattat.
På Matlaget får hon en kasse som innehåller både kött och grönt. Innan hon kom med i Matlaget tidigare i år var mathållningen torftig.
– Pasta, pasta, pasta och potatis och ris. Det är mycket korv eftersom det har varit bland det billigaste. Jag har passat på att köpa kyckling när det har varit billigt. Men man har fått gå över till de allra billigaste märkena som inte alltid är roliga.
En annan medlem berättar att hon är ensamstående till ett barn i förskoleåldern. Hon studerar på heltid och är beroende av bidrag.
– Ekonomin är riktigt dålig just nu. Så hjälpen vi får här gör vårt liv lättare.
Innan hon blev medlem i matlaget brukade hon oroa sig för maten.
– Sedan jag har registrerat mig här har jag ingen oro för mat alls. Tidigare brukade jag aldrig äta hälsosam mat. Jag brukade köpa de billigaste sakerna. Jag brukade äta det även efter sista förbrukningsdag eftersom jag inte hade råd att kasta någon mat.
Ingen av medlemmarna vill framträda med namn i tidningen.
Vid utlämningen på måndagen plockar matlagets Therese Westling torrvaror medan Tommy Vartiainen ordnar med kyl- och frysvaror. Tommy Vartianen är matdistributör och Therese Westling assistent i socialt arbete vid Stadsmissionens dagverksamhet. Idag har hon hoppat in tillfälligt på Matlaget. Varorna placeras i medlemmarnas kassor eller väskor. Medlemmarna kommer in en i taget och möts av Carina Helmisdotter som gör dem sällskap medan kollegorna plockar ihop deras varor.
Cirka 30 procent av ansökningarna kommer från ukrainska flyktingar i form av ensamstående mammor med barn.
– Kommunen måste ta ansvar för flyktingarna samtidigt som vi hjälper till med maten. Man förstår desperationen och att de behöver hjälp allihopa. Men vi känner oss också otillräckliga.
Carina berättar att matlaget får in mindre mat eftersom butikerna själva börjat sälja mer av sina varor med kort datum.
– Tidigare fick vi mycket mer än vad vi får nu, men just nu ser det bra ut så att vi klarar oss, men ju fler människor, desto mer mat.