Bryggeriet Nornir utökar – startar restaurang

Med tio nya sittplatser, 25 kvadratmeter och en femrättersmeny skålar ölentusiasterna på Nornir in sin nya satsning i helgen. "Det är nervöst, oroligt och taggat", sammanfattar Oscar Kling på bryggeriet.

Motsatsen till basic. "Den dummaste ölen jag har gjort? Förra julen gjorde jag fyra adventsöl där tre kändes ganska trygga – och den fjärde var en julskinksöl. Det var en rökig ale där jag skickade i en hel skål senap. Den jäste ut bra, den kolsyrades bra men när man stoppade ner näsan i den så luktade som varmt soprum. Den gick rakt ner i vasken", berättar Oscar Kling. Här på bild tillsammans med brorsan Malte Kling.

Motsatsen till basic. "Den dummaste ölen jag har gjort? Förra julen gjorde jag fyra adventsöl där tre kändes ganska trygga – och den fjärde var en julskinksöl. Det var en rökig ale där jag skickade i en hel skål senap. Den jäste ut bra, den kolsyrades bra men när man stoppade ner näsan i den så luktade som varmt soprum. Den gick rakt ner i vasken", berättar Oscar Kling. Här på bild tillsammans med brorsan Malte Kling.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Eskilstuna2024-10-09 06:28

Visst var det lockande, när kompisgänget bakom bryggeriet i Kungspassagen, erbjöds ta över Skomans tidigare lokal på gågatan. Men expanderingen som tas i bruk på fredag känns som rätt väg att gå, för gänget bakom Nornir.

– Absolut, det vore coolt med Kungsgatan-läge, men att gå från en färdigrenoverad lokal som den här, till en skobutik som måste byggas om ... och att samtidigt gå från 67 till 400 kvadratmeter med mer än femdubblad hyra, det funkar inte, säger Oscar Kling, en av ägarna.

Företaget, som grundades med passion för en hobby, växer hellre mer organiskt och är glada över att fastighetsägaren nappade på idén om att stycka av en bit av den erbjudna lokalen intill.

– Fastighetsägaren har redan öppnat för att vi skulle kunna slå ut en vägg till, när vi växer ur den här lokalen också, säger Kling.

undefined
I lokalens bortre ände har man sågat ett hål, satt upp nya väggar och på så vis vuxit med omkring 25 kvadratmeter. Där ryms ett litet kök och tio nya sittplatser.

Men med större åtgång räknar man med att behöva öka även produktionen – och då kommer inte nuvarande bryggeri, beläget bakom bardrisken, räcka till. Men då tittar man på möjligheten att jobba sig neråt i byggnaden – till JC:s gamla lokal i källaren.

Med start fredagen den 11 oktober är Nornir en restaurang, alltså inte längre bara ett "taproom" med begränsat tillstånd. Den tidigare begränsningen om att bara servera 10 centiliter per glas och sex glas per person och tillfälle slopas när det nya köket tas i bruk. 

undefined
Oscar Kling gillar tanken på att Nornirs läge kan föra tankarna till Österuropa eller Berlin. "Oj, här var det en passage med ett bryggeri med servering. Vi älskar den känslan!" Nu ser han även fram emot att få komplettera baren med större glas än de 10 centiliterskupor som tidigare har använts.

Oscar Kling understryker att det fortfarande inte kommer vara något ställe där man dricker "en stor stark" på löpande band, men ser fram emot att inte behöva begränsa gästerna. Eller se dem försvinna när det är middagsdags.

– Vårt fokus är inte att servera öl – utan att bjuda på en smakupplevelse, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är inte att vi får servera i stora glas nu, utan att vi inte måste säga "stopp". Man får gärna sitta och dricka småglas hela kvällen.

undefined
131 sorter. Så många olika öl har serverats på Nornir sedan premiären för två år sedan. "Vi har kanske 40 som vi gör om och 15 som vi gör ofta". Bland de mest återkommande finns dels en standard lager som är bra att ha som bas i utbudet – och bryggeriets hus-suröl som kryddas med lingon, tranbär och rosépeppar.

I det nya lilla köket på Nornir kommer man hitta Malte Kling, som tog studenten från restauranglinjen på Rinnmangymnasiet i somras. Tillsammans har bröderna Oscar och Malte skapat menyn, som består av fem rätter varav två är veganska. En av dem är desserten som Oscar Kling också tror är den som kommer fånga folks uppmärksamhet allra mest: våfflor med glass och sås gjord på öl.

– Det är nervöst men det ska bli jättekul, erkänner Malte Kling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!