De kör budbilar med kylrum gjorda av gamla PET-flaskor

Last mile-företaget Gordon vill bli mer hållbara och satsar nu på 146 nya lätta lastbilar, med kylskåp byggda av återvunna PET-flaskor. Förra veckan anlände den första bilen till Eskilstuna.

"Vi är första kunden med det här materialet i kylarna, av återvunna PET-flaskor. Den första lastbilen kom förra veckan till Eskilstunaterminalen, den är en av 14 bilar där i dag", säger Johan Flanke, pr- och kommunikationsansvarig på Gordon.

"Vi är första kunden med det här materialet i kylarna, av återvunna PET-flaskor. Den första lastbilen kom förra veckan till Eskilstunaterminalen, den är en av 14 bilar där i dag", säger Johan Flanke, pr- och kommunikationsansvarig på Gordon.

Foto: Niklas Holm / Gordon

Eskilstuna2023-01-14 15:13
undefined
"Vi utgår våra leveranser åt Coop från Tuna park", säger Johan Flanke, pr- och kommunikationsansvarig på Gordon.

Gordon förnyar och utökar sin fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och mediciner. Kylskåpen på de nya lastbilarna har isolering som är tillverkade av 4 367 återvunna PET-flaskor.

 – Anledningen till de nya bilarna är att vi vill bli mer hållbara. Sen blir leveranserna allt fler vilket gör att vi behöver fler fordon, säger Johan Flanke, pr- och kommunikationsansvarig på Gordon.

Han förklarar att de är först i Sverige med lätta lastbilar med kylskåp som är gjorda av armaPET. Kylskåpen kommer från karosstillverkaren JPGS kaross.

undefined
Johan Flanke, pr- och kommunikationsansvarig på Gordon.

 – Vi är första kunden med det här materialet i kylarna, av återvunna PET-flaskor. Den första lastbilen kom förra veckan till Eskilstunaterminalen, den är en av 14 bilar där i dag. Innan året är slut ska vi ha 25 bilar i verksamheten i Eskilstuna. Vi byter ut den flotta vi har i dag mot dessa nya lastbilar. Vi har även ett arbete med att byta ut mot elbilar.

De har två utgångspunkter i Eskilstuna.

undefined
Mohammed Rebwar, arbetsledare och bilansvarig för Gordon i Mälardalen, med den nya lätta lastbilen där kylskåpen är gjorda av armaPET.

– Vi utgår våra leveranser åt Coop från Tuna park. Sen finns vi också på Lilla Kjulavägen 9, där utgår vår huvudsakliga transport. Där tar vi in leveranser från många olika företag och samordnar dem därifrån, till exempel Hellofresh, Middagsfrid, Kronans apotek och många fler.

– Vi hämtar och kör hem kassarna för de som e-handlat färdigpackade matkassar från butiker. Vi har även lite små lokala producenter med e-handel som vi ordnar transporter för. Antalet små livsmedelsproducenter som säljer på nätet och låter oss sköta leveranserna har ökat rejält under 2022, det tycker jag är roligt. 

undefined
Kylskåpen på de nya lätta lastbilarna är byggda av det miljövänliga isoleringsmaterialet ArmaPET. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5-liter återanvänts. På bilden Mohammed Rebwar, arbetsledare och bilansvarig för Gordon i Mälardalen.

Han säger att den stora delen av deras verksamhet handlar om färdiga matlådor, som Hellofresh och Middagsfrid.

– Sen har vi också hand om hemleveranserna för Willys i Eskilstuna och så sköter vi hemleveranserna för de hemtjänsttagare i Strängnäs som beställer sin mat från Coop, enligt avtal med Strängnäs kommun.

Vart går leveranserna från Eskilstuna?

 – Runt omkring i Sörmland, Västmanland, Örebro och Värmland, ja ända bort till Charlottenberg. Allting samordnas i Eskilstuna och vi har cirka 30 000 leveranser därifrån.

undefined
Gordon, kyltransporter, Eskilstuna, Stora Coop Tuna park

Allt som allt sysselsätter Gordon cirka 20 personer i Eskilstuna.

– Jag säger sysselsätter då de inte är anställda av oss, det handlar om förare och terminalarbetare. Det här är en växande verksamhet och vi ser ett behov av flera förare framöver.

Kylskåpen på de nya lastbilarna är byggda av det miljövänliga isoleringsmaterialet ArmaPET. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5-liter återanvänts. ArmaPET tillverkas av Armacell med råvara av återvunnen PET-plast som inte längre går att återanvända för livsmedelsförpackningar.

Under hösten 2022 levererade JGPS kaross i Laholm 65 nya lastbilar till Gordon och innan sommaren 2023 kommer ytterligare 81 bilar.

– Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon. Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden, säger Glenn Sjö, vd för JPGS kaross, i ett pressmeddelande.

När kylskåpen är uttjänta kan Stena recycling återvinna skåpen till 90 procent, och hoppas kunna återvinna ännu mer framöver.

undefined
Gordon, kyltransporter, Eskilstuna, Stora Coop Tuna park, Mohammed Rebwar
Lastbilsskåpen hos Gordon

Det vanligaste är att isolerade lastbilsskåp tillverkas av XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast.

Att tillverka ett lastbilsskåp av ArmaPET innebär 245 kilo lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen.

Jämfört med XPS/EPS och Polyuretan har ArmaPET bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket ger mindre miljöbelastning, lägre vikt och lägre energiförbrukning under sin livslängd.

XPS/EPS och Polyuretan går inte att återvinna.

Källa: Gordon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!