En promenad på Kungsgatan avslöjar att allt inte står rätt till. På senare tid har butiker som Eskilstuna Färghandel, Lyckebo och Guldskytten lämnat centrum och deras skyltfönster är tomma och igenbommade.
Handelns svårigheter i centrum blir än tydligare vid ett besök i någon av stans tre shoppinggallerior. I 21:an är jalusierna nerdragna framför åtminstone fem större butikslokaler i gatuplanet. Senast att ta ner skylten var blomsterhandeln intill entrén mot Kungsgatan. I bottenplan står knappt 1000 kvadratmeter tomma sedan Team Sportia lämnade fastigheten 2014.
I viss mån ser Cityhuset ut att ha klarat sig bättre. Där är butiksdöden inte fullt så utbredd, ändå har hyresgäster som Monki och Cervera lämnat stora tomma ytor efter sig.
Gallerian brottas med samma svårigheter som 21:an. I gatuplanet är det glest mellan butikerna. Hamburgerbaren Corner har aldrig ersatts och stora delar av Åhléns butiksyta är fortfarande outhyrd.
De handlare och butiksanställda som Eskilstuna-Kuriren talar med är bekymrade. Tomma lokaler leder lätt till flera tomma lokaler. När den ena butiken efter den andra försvinner blir det allt svårare för de som blir kvar.
– Det är klart att det inte är roligt. De spontana kunderna som bara tittar in blir allt färre, säger en handlare.
Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef hos Fastighetsägarna, är väl insatt i handeln i Eskilstuna. Han menar att situationen är dyster men att det finns anledning att se framåt med tillförsikt.
– Nu kan det bara bli bättre, konstaterar han.
Han menar att handeln i centrum har fått stryka på foten i den tuffa konkurrensen med externa handelsplatser som Tuna Park och Folkesta. Flera större kedjor som tidigare hade butik i både centrum och på Tuna Park har i dag stängt affären i city.
– I tillväxtkommuner som Eskilstuna har man använt sig lite av frihandelstänket när det gäller handelsetableringar. Men då kan det bli så att handelsplatserna är lite för många och lite för stora för att kunna leva av egen kraft, säger Sjöberg.
Enligt honom är det idealiskt om handelsplatserna kompletterar varandra. Att utbudet av affärer utanför staden inte är det samma som inne i centrum.
– Det här kräver en bra dialog med de som jobbar med handel och en genomtänkt idé. Det är inte så att det inte går att hitta en välfungerande kombination, säger han.
Han tycker dock att centrala Eskilstuna har alla förutsättningar för att åter blomstra. För att nå dit måste centrum bli attraktivare för både handlare och besökare, menar Sjöberg.
– Vistelsen inne i stan måste tilltala Eskilstunaborna och de som kommer på besök. Där har Eskilstuna en bit kvar.
Så ska också Kungsgatan rustas upp på samma sätt som Fristadstorget fick ett ordentligt lyft. Gatan ska renoveras i tre etapper där den första är sträckan mellan Kyrkogatan och Fristadstorget. De sju fastighetsägare som finns på sträckan är nu överens med kommunen om att vara med och finansiera projektet.
– Detta är första gången vi lyckats få till en samfinansiering i den här storleken i Eskilstuna mellan kommunen och näringslivet. Väldigt positivt för stan och kul att både fastighetsägare och kommunen tar så stort ansvar i att skapa en mer attraktiv innerstad, säger Sjöberg som varit med och koordinerat förhandlingarna om finansiering.
Samtidigt som gatubilden förändras ska stora VA-ledningar och markvärmeledningar bytas så att man slipper gräva upp gatan en gång till längre fram.
Den andra etappen omfattar gågatan mellan Fristadstorget och Drottninggatan. Och den tredje går från Drottninggatan till Tullgatan
Hela renoveringen väntas ta cirka tre år om allt går enligt planerna.
Tidigare fördes det ofta fram att bristen på parkeringar hämmade handeln i centrum. Det argumentet ger Sjöberg dock inte mycket för. Parkeringarna finns, menar han, däremot behöver de bli tillgängligare och trevligare att använda.
Sjöberg menar att det finns en del annat som talar för Eskilstunas handel, inte minst det faktum att stora fastighetsbolag relativt nyligen tagit över stora kommersiella fastigheter. Cityhuset och det som tidigare var gallerian Smedjan ägs av Agora. Gallerian och ytterligare några större fastigheter köptes för två år sedan av Kungsleden.
Peter Johnson arbetar som fastighetsförvaltare på Kungsleden i Eskilstuna.
– Vi har en idé med vårt bestånd och där är Gallerian en viktig del. Just nu är vi inne i en förstudie av en eventuellet kommande utveckling . Det är oerhört viktigt att det som görs sker på rätt sätt. Vi tror inte att det bara är att locka dit nya hyresgäster utan att vi kanske måste göra något som håller på lång sikt, säger han.
Johnson menar att innestäderna runt om i landet förändras. De näringsidkare som i dag etablerar sig i centrala lägen är inte bara butiker utan även gymkedjor och andra mer upplevelsebaserade näringar som hyr stora ytor. Dessutom har städerna förtätats och det byggs fler bostäder.
– Det här föder någonting hos människor. Där det finns folk så finns det en vilja hos andra att synas och verka, säger Johnson.
Enligt honom finns det ett intresse hos flera större kedjor att etablera sig i Eskilstuna.
– Vi behöver hitta en utveckling av Gallerian för att anpassa den till de nya spelregler somgäller nu. Men redan i dag har vi förfrågningar på lokaler från varumärken som inte finns i Eskilstuna. Där för vi konkreta diskussioner, säger Johnson.