Bygga nära vatten svårt i sommar: "Väldigt restriktivt"

Har du planer att bygga nära vatten i sommar kan det bli svårt. Anette Larsson, byggnadsinspektör vid kommunen, menar att lagstiftningen är hård. "Första svaret är i princip alltid nej", säger hon.

Lagstifningen om bygge kring strandområden är hård. Något som påverkar dig som vill bygga på strandtomten i sommar.

Lagstifningen om bygge kring strandområden är hård. Något som påverkar dig som vill bygga på strandtomten i sommar.

Foto: Hasse Holmberg

Eskilstuna2020-06-10 09:30

Sommaren är årstiden då det kan kännas som mest läge att renovera hemmet och tomten. Men det kan bli svårt om du har din bostad nära vattnet. På strandtomter runt Mälaren får man nämligen i vissa fall inte bygga eller renovera närmare än 300 meter från strandlinjen. 

– Det finns ett nationellt förbud inom 100-metersgränsen men på vissa platser runt Mälaren har det utökats till 300 meter. Det har mest att göra med friluftsaspekten då det är en stor och viktig sjö, säger David Aronsson, miljöinspektör vid Eskilstuna kommun. 

För att få bygga eller renovera på strandtomtar krävs att man söker dispens hos bygglovsavdelningen vid kommunen och att en rad särskilda kriterier uppfylls. Däribland att det måste finnas allemansrättslig tillgång till strandområdet och att livsvillkoren för djur- och växtliv inte får försämras. Anette Larsson som är byggnadsinspektör vid Eskilstuna kommun menar att det i många fall är omöjligt att få bygglov.

– Det särskilda skälen man måste uppfylla är inte så enkla. Strandskyddslagstiftningen är väldigt hård och det första svaret är i princip alltid nej. Skyddet har sitt ursprung i allemansrätten och har en väldigt lång historia, säger hon. 

Att söka strandskyddsdispens – det vill säga tillstånd att få bygga eller renovera på en strandtomt – är dessutom försent om man vill ha det klart till sommaren. Besluten tas nämligen i stadsbyggnadsnämndens möten varav nästa som går att anmäla sitt ärende till inte tar plats förrän i slutet av augusti. 

I och med de hårda restriktionerna syns också en del fusk. David Aronsson och miljöskyddskontoret gör löpande tillsyner över områden med hjälp av flygfoton och har på senare tid sett fler avvikelser än vanligt. 

– Tillsyner kring strandskydd har blivit vanligare. Vi har sett att det uppstår situationer där människor har skickat in en dispensansökan och fått ett nej, men där exempelvis grannen gjort samma sak utan att söka lov. Det blir inte en hållbar situation där vi måste få bort de olovliga ärendena, säger han och fortsätter:

– Bygger man utan tillstånd kommer vi upptäcka det förr eller senare. Det räknas som ett miljöbrott och grundläget är att det ska återställas. Men om man gjort ett misstag och vi ser att det kanske inte är totalt kört trycker vi på att man kan söka dispens i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!