De senaste åren har den stora nyproduktionen av bostäder i centrala Eskilstuna främst varit inriktad mot bostadsrättsmarknaden. Men sedan en tid tillbaka utgörs en övervägande andel av hyreslägenheter. Och den trenden förstärks av de pågående byggena i stan.
Det enskilt största byggprojektet drivs av bostadsbolaget Willhem som bygger 337 hyreslägenheter i kvarteret Valsverket där den första etappen med 80 lägenheter står klara för inflyttning första halvan av 2022. Men Willhem är långt ifrån ensamma. Under 2022 och 2023 får centrala Eskilstuna ett tillskott av närmare 1 300 nya hyresrätter, visar tidningens genomgång.
Bland de större byggherrarna återfinns bland andra Kommunfastigheter med flera stora projekt. Vid Slottsskolan ska det kommunala bostadsbolaget bygga 189 lägenheter. I Västra Munktellstaden pågår nu uthyrning av de 66 lägenheter som K-fast nyligen färdigställt och i vinter står de 111 hyreslägenheter bolaget byggt i Norra Munktellstaden (i det tidigare kvarteret Nätet på Norr) klara för inflyttning.
I samma kvarter pågår två andra stora hyreshusbyggen. Längs Knut Hellbergs gata bygger Magnolia/Slättö 116 hyresrätter med inflyttning under våren 2022 och i hörnet mot Stiga Sports arena håller Heimstaden på att uppföra 208 hyreslägenheter med planerad inflyttning 2023.
Några stenkast därifrån, nedanför Sverige-Finska skolan på Norr, bygger Amasten 152 hyreslägenheter som ska stå klara 2022 och inne i city bygger Peab 108 hyreslägenheter åt bostadsbolaget Podium med planerad inflyttning 2023.
Enligt det statliga låneinstitutet SBAB finns en tydlig trend mot överproduktion av hyresrätter på nationell nivå. Oron tycks delas av Boverket som ser risker med att den höga byggtakten för hyresrätter kan leda till att antalet outhyrda lägenheter ökar. Men marknaderna skiljer sig åt i olika delar av landet och någon oro för att det ska uppstå vakanser i Eskilstuna den dag husen står färdiga har ingen av de byggherrar tidningen talat med.
– Risker finns alltid men det finns ingenting i våra analyser som indikerar att det kommer bli problem att hitta hyresgäster till vårt projekt i Eskilstuna, snarare tvärtom. Eskilstuna är en stad som vi tror mycket på och som har bra förutsättningar för att växa. Det ligger i linje med vår strategi att satsa på tillväxtkommuner, inte minst de som ligger i närheten av storstäderna. Och som det är i dag är trenden att folk flyttar ut från Stockholm till mindre närliggande kommuner, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
Han berättar att företaget alltid gör en grundlig undersökning av den lokala orten innan ett projekt godkänns.
– Vi synar bland annat bostadsköer för att bilda oss en uppfattning om efterfrågan och så tittar vi även på demografin för att se vad för slags lägenheter som kommer passa bäst på den specifika platsen.
En som nyligen har skrivit kontrakt på en hyreslägenhet i K-fast nybygge i Västra Munktellstaden är Alicia Eriksson.
– Jag och min sambo ställde oss i kö till tre olika lägenheter i somras och vi fick vårt förstaval. Det verkar som att det finns en hel del att välja på. För oss var det en otroligt bra tajming och vi kunde flytta in tidigare än utlovat, säger hon.
Robert Brånn, bygg- och fastighetsutvecklingschef på K-fast, ser i nuläget ingen avmattning i efterfrågan på centrumnära hyresrätter och bolaget har en uttalad vision att årligen producera 300 nya bostäder i kommunen.
– Trycket är hårt och vi får omgående påringningar när vi lägger ut nya objekt. Det måste rimligtvis betyda att intresset för att bosätta sig i Eskilstuna är stort.
Innan 2023 är till ända kommer det kommunägda fastighetsbolaget ha närmare 400 nya hyresrätter att erbjuda i centrala Eskilstuna.
– Byggbar mark mitt i centrum börjar ta slut och vi tittar ständigt på nya möjligheter. Det är i nuläget angenäma problem då vi har en nästintill obefintlig vakansgrad, säger Robert Brånn.
Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen region mitt, är positiv till att så många aktörer väljer att bygga hyresbostäder.
– Bostadsbristen har varit och är ett samhällsproblem. Lösningen är att bygga mer för att tillgodose efterfrågan på marknaden. Vi vill se långsiktiga och seriösa satsningar och det tycker jag att vi ser i Eskilstuna, säger Tomas Bergh.
Han ser fler orsaker till att produktionen på senare år svängt över mot hyresrätter.
– Jag tror att marknaden för bostadsrätter blivit något mättad, samtidigt som det blivit populärare att hyra sitt boende.
Tomas Bergh tror också att investeringsstödet, som gällt för nyproduktion av hyreslägenheter, gett boendeformen ett uppsving.
– Det har definitivt hållit tillbaka hyreskostnaden på nya hyresrätter så att de hamnar på likvärdig nivå som konceptrenoverade bostäder.
– Risken finns alltid att en marknad blir mättad, därför är det viktigt att hålla hyrorna på rimliga nivåer.
Från kommunens perspektiv ser man inte att det skulle finnas några risker med en eventuell överproduktion av hyresrätter.
– Vi litar på att marknaden har gjort sina bedömningar innan de sätter igång med ett projekt. Och det viktigaste är att det byggs, det kommer behövas många nya bostäder till följd av de jobb som skapas av alla företagsetableringar, säger miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath.