Byggkollot riktar sig till barn mellan åtta och tio år och är initierat av Byggbranschens yrkesnämnd, BYN. Att Rekarneskolan blev tillfrågade beror på det framgångsrika och uppmärksammade jämställdhetsarbete skolan bedrivit på bygg- och anläggningsprogrammet.
– Att vi är utvalda känns som ett kvitto på att det vi gör i arbetslaget betyder något för andra, säger Sofia Rytterström, biträdande rektor på Rekarnegymnasiet.
På senare år har andelen kvinnliga elever ökat markant, en utveckling som ligger i linje med branschens strävan.
– Byggbranschen behöver rekrytera fler medarbetare och ser att det är viktigt att det finns både kvinnor och män i byggsektorn. Tidigare var det kanske sex-sju tjejer som gick programmet utspridda på tre årskurser. Nu är det 29. Och de är inte bara inriktade på måleri som det var förr. Nu har vi tjejer som specialiserat sig på allt från maskinförare till plåtslagare och murare, säger Monica Wikberg.
På kollot kommer barnen att få jobba tillsammans med skolans elever och lärare samt få träffa folk från branschen. Kollot pågår under två veckor med 20 barn på plats en vecka i taget. Till skillnad från kommunens vanliga kolloverksamhet sker ingen social viktning av de sökande.
– Alla är välkomna att söka och jag har redan fått indikationer om att intresset är stort, säger Monica Wikberg.