Förra veckan försattes tre mindre byggbolag i Eskilstuna i konkurs. Även om det i numerär inte rör sig om flertalet anställda är det ett tydligt trendbrott.
– Den senaste tioårsperioden har det varit högtryck i vår bransch och det har snarare varit svårt att rekrytera. Nu har läget förändrats och även om vi fortfarande upplever ett relativt bra drag i Eskilstuna så ser vi att det bromsar in, säger ombudsmannen Christer Heldring.
Den senaste månaden har han och kollegan Kent Sedin kontaktats av flera små och ett par medelstora byggbolag som flaggar för att de kan komma att behöva varsla en del av sin arbetsstyrka under våren.
– Det är lätt att diskussionen om sämre tider blir självuppfyllande, men samtidigt ska situationen inte bagatelliseras. Stigande räntor och högre byggkostnader slår stenhårt mot vår bransch och när svångremmen dras åt byggs det också mindre, säger Kent Sedin.
Både han och Christer Heldring har varit med om både goda och dåliga tider – i flera omgångar.
– När jag började som snickare i mitten av 80-talet var det ett otroligt tryck med hur mycket jobb som helst. Det ändrades som över en natt i samband med finanskrisen på tidiga 90-talet. Oj, då blev det en riktig byggkrasch och det var en otrygg tillvaro under flera år, säger Christer Heldring.
Att ett liknande scenario ska repeteras nu ser de som mindre sannolikt. Däremot tror de på tuffare tider och att fler aktörer slåss om samma jobb.
– Jag pratade nyligen med en bekant på ett småhusföretag i Uppsala. 2021 sålde han 130 nybyggda villor. Året efter 3. Den branschen har stannat av och det drar med sig många mindre företag, säger Christer Heldring.
Ser ni en risk för en dominoeffekt?
– Ja, man brukar säga att en byggnadsarbetare genererar ytterligare fem arbetstillfällen. Det är många som gynnas och faller med tillståndet i branschen.
Enligt analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator ökade det totala byggandet i Sverige med tre procent under 2022 och det är främst uppförandet av offentliga byggnader som skapat tillväxt. Däremot sjönk nybyggnation av bostäder under samma period med 24 procent.
2022 påbörjades bygget av 60 000 bostäder jämfört med 71 000 året innan och den dåliga trenden håller i sig. I höstas låg Boverkets prognos på 45 000 påbörjade bostäder för 2023. Strax innan årsskiftet skrevs siffran ner till 33 000.
Paul Strand, arbetschef på byggföretaget Peab, ser flera orsaker till minskat bostadsbyggande.
– Stigande räntor är supernegativt för nybyggnation, likaså det slopade investeringsstödet för att bygga hyresrätter. Med det sagt är det ändå en väldans massa nya bostäder som ska färdigställas i Eskilstuna under året.
Peab har ännu inte märkt av någon större avmattning i Eskilstuna, men Paul Strand tror inte att det kommer byggas fler nya bostäder i kommunen på överskådlig framtid.
– Nu får vi vänta på bättre tider och fram till dess hitta projekt så att vi kan behålla våra medarbetare.
Han tror bland annat att det kommer att läggas ett större fokus på ombyggnationer och att mätta den starka efterfrågan på nya seniorboenden.
– Jobb kommer det att finnas även i lågkonjunktur och Eskilstuna ligger bra till med alla nyetableringar. Tuffare tider gör också att alla i branschen tvingas att skärpa till sig och det kan vara nödvändigt med jämna mellanrum.