Kommunalt drivna Kompassen hyr sina lokaler av landstinget som nu är i full färd med att totalrenovera våningsplanet ovanför för sin egen administrativa verksamhet. Sedan två månader tillbaka bilas det i golv och rivs betongväggar vilket skapar vibrationer och ett högljutt buller.
— Det låter så hemskt, så hemskt, säger en av de boende, en 94-årig kvinna, som har bott på Kompassen under hela tiden byggarbetena har pågått.
Arbetet med renoveringen har pågått i två månader. På torsdagen fick de boende och anställda hörselkåpor för att överhuvudtaget kunna vistas i lokalerna.
Då nådde bullernivån en sådan nivå att enhetschef AnnKatrin Hagström-Blomqvist även fattade beslutet att verksamheten ska evakueras.
Varför har det inte gjorts tidigare?
— I mitten av december fick vi information om att arbetet skulle ligga nere under stora delar av december, men sedan blev det inte så av olika anledningar. Vi hade ingen möjlighet att få till en evakuering innan julhelgen, säger AnnKatrin Hagström-Blomqvist.
— I går fick jag veta att de behöver gå in i våra lokaler rent fysiskt och då fungerar det inte för oss att vara här längre.
Patienterna som bor på Kompassen är där på korttidsvistelse och är ofta i ett känsligt skede då de är på väg att slussas ut till egna boenden efter sjukhusvård. Flera av patienterna är dementa, och många är mycket gamla, den äldsta 103 år.
Anhöriga som Eskilstuna-kuriren har talat med har uttryckt en oro för hur de boende ska klara av flytten med tanke på deras känsliga tillstånd.
Evakueringen sker under nästa vecka då samtliga 22 boende flyttas till Trumslagargården. Sedan kommer man inte att flytta tillbaka, enligt AnnKatrin Hagström-Blomqvist.
På våningen ovanför bygget ligger Mälarsjukhusets palliativa verksamhet, där patienter vårdas i livets slutskede. Men den avdelningen flyttades ut redan den 9 december och verksamheten bedrivs i stället tillfälligt i en tidigare tom lokal i ortopedhuset. Dock skedde flytten med väldigt kort varsel.
— Inom landstinget fungerar det ju att byta mellan avdelningar. Vi har rutiner för det. För oss hade det inte fungerat över huvud taget att vara kvar under tiden de bilar och river, säger Marianne Ericsson, vårdenhetschef på den palliativa avdelningen.
Johnny Niskanen, teknikchef inom landstinget, och ansvarig för byggprojektet säger att det alltid är komplicerat med byggprojekt inom landstingets lokaler.
— Byggprojekt blir ett bekymmer i alla våra verksamheter. Vi kan använda metoder som är mer tysta i vissa lägen, men ibland har vi inget annat val än att bila. När vi river stora installationer låter det väldigt mycket. Men vi informerade om att det kommer att vara bullrigt under bygget redan innan vi började arbetet, säger Johnny Niskanen.
När bygget kommer att vara klart är inte fastställt ännu.