Inne i verkstaden på Rekarnegymnasiet borrar Freja Björklid ett hål i botten på sitt lags lådbil, så att de ska kunna förankra hjulen. På fredag blir det lådbilsrace på gymnasiets byggkollo, som är ett samarbete med Byggbranschens yrkesnämnd och tenik- och entreprenörskolan Komtek. Under den här veckan och nästa kommer 40 barn i åldrarna 8-10 år att få prova på allt vad bygge har att erbjuda.
Freja Björklid får lite hjälp med borren av kolloledaren Mårten Arnerdal, som i vanliga fall går på skolans bygg- och anläggningsprogram.
– Det är jättekul att se barnen utvecklas. Vissa har ju nästan blivit proffs, säger Mårten Arnedal.
Verkstaden existerar i ett produktivt kaos. Barn i reflexvästar och hjälm bygger lådbilar, sågar, hamrar, borrar och klättrar upp i grävskopan som står parkerad på gården. Tutan hörs ofta och högljutt.
Rummet intill verkstaden är en provisorisk filmstudio, där barnen kan göra stop motion-film med lera och legogubbar. Här kan man se filmer som handlar om bilkrockar, katter som blir räddade undan olyckor, och mördare med robotarmar.
– Det bästa här är att man får samarbeta med varandra! Jag gjorde film hemma en gång och det var inte alls lika kul. Samma app, samma sak, men jättetråkigt, säger Vera Hogestadh, som gjort en film tillsammans med kompisen Joelle Yousef.
Byggkollot är ett initiativ av Tobias Elf Svensson på Byggbranschens yrkesnämnd, och har genomförts av Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram. Syftet är att få fler barn, framförallt fler tjejer, att uppleva det roliga med bygge. Särskilt barn som inte har möjlighet att prova hemma själva.
– Långsiktigt hoppas man ju på att några av de här barnen vill fortsätta med bygg när de blir större, berättar Tobias Elf Svensson.
Hälften kollodeltagarna är tjejer, vilket enligt Monica Wikberg, förstelärare och jämställdhetsansvarig på Rekarnegymnasiet, var målet.
– Byggbranschen behöver inte bara fler tjejer, de vill ha fler. Här jobbar vi mycket mot machokulturen. Den är ju dålig för alla, och bidrar dessutom till rent ekonomiska problem som att man behöver gå i pension när man är 35 år för att man har lyft sönder ryggen.
Kolloledarna kommer från både bygg- och anläggningslinjen och barn- och fritidsprogrammet. Just nu går 22 tjejer på Rekarnegymnasiets byggprogram, och två av dem är ledare på kollot.
– Det är jättekul att det är så många tjejer här. Vi behöver verkligen fler tjejer i yrket. Det är ju kul att lära ut bygge för att jag själv tycker så mycket om det. Det absolut bästa med det här jobbet är att barnen faktiskt ser upp till en. Det är en riktigt häftig känsla, säger Emelie Segelborg, som går byggprogrammet.
Inne i verkstaden håller Clara Werner, Emily Rammo, Nora Andersson och Tintin Arodin på att bli klara med sin lådbil. Nu bara framstycket skruvas fast, och så ska den målas, såklart.
– Jag är helt säker på att vi kommer vinna racet på fredag, säger Emily Rammo.
– Vår bil ska heta Girl power, för vi är bara tjejer på vårt lag, förklarar Tintin Arodin.
Tjejerna visar upp registreringsskylten, som stolt stavar GIRLS.
– Den här ska vi ha när vi segrar, ropar någon.
– Bäst att vi sätter den där bak, så alla kan se den när vi åker förbi!
De skrattar och fortsätter spekulera om olika sabotage de kan komma undan med.
Emelie Segelborg ropar in till lunch.
– Nej! Ingen lunch! Vi vill fortsätta bygga!