1989 beslutade Länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara de två bostadshusen samt de fem små gårdshusen som ingår i fastigheten Stövaren 18 på Köpmangatan 52. Det kulturhistoriska värdet ligger framför allt i de till synes oansenliga gårdsbyggnaderna som utgör en unik rest av hur stadsmiljön såg ut i området på 1800-talet.
Byggnadsminnesförklaringen innebär att byggnaderna inte får rivas, flyttas eller förändras till det yttre. Fastighetsägaren ska dessutom se till att byggnaderna underhålls så att de inte förfaller. Men så har inte skett vad gäller de fem gårdshusen, tvärtom. Byggnaderna ser ut att ha lämnats åt sitt öde och genom stora hål i taken faller regnet rakt ner i husen.
En av dem som nu försöker agera för att rädda den unika miljön är Eva Alström med en bakgrund som chef för Eskilstuna museer.
– För några år sedan råkade jag gå in på den smala gränden från Köpmangatan och fick se det här förskräckliga förfallet av uthusen.Ett byggnadsminne måste ju vårdas för att kunna bevaras åt eftervärlden. Jag kan inte förstå hur man kan ha låtit det förfalla så länge, det har ju pågått i åratal, säger hon.
Om inte åtgärder sätts in snabbt är risken stor att byggnaderna inte går att rädda, befarar hon.
– Ägarna kan ju söka statliga bidrag från Länsstyrelsen och jag förstår inte varför inte myndigheterna har pressat på i den frågan. Och är det så att ägarna inte har råd att renovera tycker man att de i alla fall borde täcka över taken. Men det har man inte brytt sig om. Förutom risken att byggnaderna förstörs ser det ju anskrämligt ut också med klotter på både fasad och plank. Det är extra trist mot bakgrund av att resten av Köpmangatan är så fin.
Byggnaderna som upplåts som tomträtt av markägaren Eskilstuna kommun ägs av det Örebrobaserade företaget Egeryd Fastighet AB.
– När vi köpte fastigheten 2017 var den i motsvarande skick som i dag. Hur de tidigare ägarna skött sitt ansvar går att diskutera men det är inget jag vill kommentera. För vår del uppskattar vi verkligen att det finns Eskilstunabor som engagerar sig och till dem kan jag säga att det är vår absoluta ambition att se till att husen återfår sin forna glans. Vi vill ta ansvar för detta, säger Martin Huss, förvaltningsansvarig på Egeryd Fastighet AB.
Efter förvärvet ska bolaget enligt Martin Huss ha inlett en dialog med stadsarkivarien samt bygglovsavdelningen på kommunen för att få besked om vilka ramar som gäller för de nödvändiga underhålls- och renoveringsarbetena.
– Vi har även sökt bidrag från Länsstyrelsen som vi nu fått beviljade. Tyvärr har det varit väldigt lång handläggningstid och tillsammans med en del övriga omständigheter tappade projektet fart en tid, vilket vi naturligtvis beklagar. I dagarna har vi dock beställt en totalentreprenad av ett lokalt byggföretag och väntar bara på polistillstånd för att kunna ställa upp byggställningar på gatan, säger Martin Huss.
Den stundande renoveringen inleds med huvudbyggnaderna mot Köpmangatan. De förfallna gårdshusen kommer i en andra etapp.
– Jag vågar inte säga när det arbetet startar men till en början handlar det om att "släcka branden".
Eva Alströms engagemang har lett till att kommunens bygglovsavdelning inlett ett tillsynsärende i fallet. Några beslut i frågan har inte fattats.