Byggstart för Kungsgatan

Ombyggnaden av Kungsgatan har startat. Om ett år beräknas den första etappen vara klar och förhoppningen är att innerstaden ska bli mer attraktiv.

Foto:

Eskilstuna2016-03-29 10:49

Regnet droppade ned från en gråmulen himmel när politiker, fastighetsägare och byggare tog det första symboliska spadtaget för ombyggnaden av Kungsgatan.

– Staden ska vara attraktiv och det är vår uppgift som politiker att se till att den blir det, sa stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti innan hon greppade tag i den blågula spaden.

Ombyggnaden sker i tre etapper och allt ska vara klart sommaren 2020. Totalkostnaden beräknas till 46 miljoner kronor och samfinansieras av Eskilstuna kommun, Eskilstuna Energi och miljö samt ett antal fastighetsägare längs gatan.

Kostnaden för den första etappen ligger på 15,8 miljoner. Av dessa står fastighetsägarna för 4,7 miljoner, Energi och miljö för 3 miljoner och kommunen för resten.

En av anledningarna till att beslutet om ombyggnad togs är att de centrala delarna av Kungsgatan är hårt sliten. Beläggning och markvärmen är i dåligt skick och delar av VA-ledningarna är upp till hundra år gamla.

Den första ombyggnadsetappen omfattar sträckan mellan Fristadstorget och Kyrkogatan och inkluderar Careliigatan. Upphandlingen vanns av byggföretaget Tuna Entreprenad och arbetet inleds med att träd och planteringar tas bort. Därefter börjar schaktningen av gatan för att byta ut ledningarna. Under hela byggtiden ska de berörda butikerna kunna hålla öppet och nås via tillfälliga broar. Huruvida butiksägarna kan komma att kompenseras för de olägenheter bygget medför blir en fråga mellan hyresgäst och hyresvärd.

– Det är något som tas upp till diskussion i så fall beroende på hur det går, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna i Eskilstuna.
Fastighetsägarna och företrädare för handeln har varit med och tagit fram det gestaltningsprogram som föregått beslutet.

– Målet med ombyggnaden är att öka centrumhandeln och att öka värdet på fastigheterna. Förhoppningsvis slipper vi se så många tomma butiker i centrum, säger Sarita Hotti.

Under tisdagens ceremoni deltog också ett antal barn från Internationella Engelska skolan samt Sverige-finska skolan. Totalt har 24 barn gjort varsin teckning som ska gjutas till bronsplattor och därmed bidra till den konstnärliga utsmyckningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om