För ett år sedan öppnade Café Selma på Kungsgatan, och trots den till synes dåliga tajmingen har bagaren Johanna Svensson lyckats locka till sig en trogen stammisskara. Lagom till torsdagens eftermiddagskaffe är det nästan fullsatt på caféet hon vågade öppna mitt i pandemin.
– Peppar peppar, ta i trä. Folk har verkligen varit supergulliga, och på lördagar händer det att folk väntar utanför på att få bord, säger hon.
Johanna menar att nyckeln till framgång varit hembakat och en låg prissättning. Samtidigt skenar inköpspriserna på såväl kaffe som vete.
– Jag började märka av prisökningen för någon månad sedan, och det har ju ökat väldigt snabbt. Inte minst sedan dieseln blivit dyrare under de sista två veckorna. Man får planera sina köp på ett annat sätt nu, och är det kampanj får man passa på. Jag har fått höja priserna på vissa saker för att kompensera upp, men jag försöker att inte höja priset på kaffe.
Varför inte?
– Många av mina kunder är pensionärer, och de unnar sig ändå en kopp, vissa kommer hit varje dag. Skulle kaffet kosta 35 i stället tror jag att det skulle bli svårare för dem, så då höjer jag hellre priset på bakverken, säger Johanna Svensson.
På frågan om hon är orolig för caféets överlevnad ler hon och ruskar på huvudet.
– Nä. Vi har klarat en pandemi på nästan två år och man är ganska luttrad. Jag tar det som det kommer. Man ger ju sig inte in i den här branschen för att bli rik, utan för att man älskar det man gör.