I april blev Camilla och Magnus SpÄngberg sjÀlva Àgare till huset i vilket de har drivit sitt uppskattade café sedan 2019. Makarna har tidigare hyrt den vackra gamla villan vid Holmbergets fot. I april anlade de Àven en ny parkering alldeles intill den gröna byggnaden, nÄgot som till exempel underlÀttar för kunder som snabbt vill titta in och handla bröd frÄn caféets eget bageri.
Innan makarna slog upp portarna till Gröna Villan hade Camilla bland annat jobbat som hÄrfrisör i 25 Är och konditorn Magnus drivit Alexandras i Fröslunda i 23 Är. Tillsammans hade de dÀrefter haft ett sommarbageri pÄ vÀstkusten och skött en bed and breakfast i Frankrike. Under ett par Är drev de WÀsby Café & Bageri.
â Vi ville testa och se hur det skulle gĂ„ att jobba ihop för det Ă€r inte sĂ€kert att det funkar fastĂ€n man Ă€r gift, men det har gĂ„tt jĂ€ttebra! sĂ€ger Camilla.
Magnus stÄr för produktionen av maten, bakverken och glassen medan Camilla sköter butiken, bokföringen, personalen och marknadsföringen.
â Vi Ă€r en bra kombo, sĂ€ger Camilla.
2019 hyrde de det gröna huset frÄn förra sekelskiftet av TorshÀllaprofilen Johnny Ellfolk som hade planer pÄ ett café i byggnaden.
â DĂ„ passade det bra att vĂ„ra planer gick i varandra. Ellfolk anpassade lokalerna till det vi skulle driva, sĂ€ger Magnus.
âPĂ„ menyn finns lĂ€ttare matrĂ€tter sĂ„som sallader, pajer, kött- och fiskrĂ€tter och smörgĂ„sar. Gröna Villan erbjuder Ă€ven massor av hembakat i form av till exempel bakelser, fikabröd, kakor och hembakat surdegsbröd.
â Vi bakar pĂ„ ekologiskt mjöl och försöker hela tiden tĂ€nka hĂ„llbart, sĂ€ger Magnus.
I den hÀrliga trÀdgÄrden med ÀppeltrÀd, pÀrontrÀd, körsbÀrstrÀd och syrenbuskar stÄr glassboden dÀr gÀsterna serveras egentillverkad gelatoglass.
â Ăven om glassen inte stĂ„r för en sĂ„ stor del av omsĂ€ttningen gör den kanske att barnen vill Ă„ka hit och dĂ„ kanske förĂ€ldrarna Ă€ter en bit mat eller tar ett glas vin, sĂ€ger Magnus.
Gröna Villan har ibland temakvÀllar dÄ det till exempel kan serveras surdegspizza eller ordnas vinprovning. I villan finns det sittplatser pÄ tvÄ vÄningar. PÄ övervÄningen, som Àr elegant inredd med smÄ kristallkronor i taket, finns det flera olika rum. Rummen bokas ibland av kommunen eller företag som vill ha möten. I trÀdgÄrden finns det bord och stolar med plats för 120 personer. Det fina gamla huset frÄn sent 1800-tal Àr bÄde K- och Q-mÀrkt i den nya detaljplanen.
â Det Ă€r inte konstigt att man blir förĂ€lskad i huset, sĂ€ger Camilla.
Makarna SpÄngberg bor Àven i TorshÀlla.
â Vi gillar TorshĂ€lla mycket. Vi gillar smĂ„skaligheten. Vi har ingen ambition att bli stora. Man mĂ„ste fĂ„ ihop det, men det roligaste Ă€r inte att öka omsĂ€ttningen utan att ha nöjda kunder, sĂ€ger Magnus.
Gröna Villans goda rykte spred sig snabbt efter starten och caféet har fÄtt mÄnga besökare frÄn nÀr och fjÀrran. TorshÀllabor som uppskattar att det lilla caféet bidrar till en levande stadskÀrna och mer lÄngvÀga gÀster som kanske kommit dit med buss för att besöka Ebelingmuseet eller Rolf Bergs keramik. Vissa sommardagar kan det vara nÀstan fullsatt i trÀdgÄrden. Verksamheten klarade sig bra under pandemin just pÄ grund av att mÄnga av gÀsterna sitter utomhus i trÀdgÄrden. GÀsterna bestÀller och betalar vid kassan och blir sedan serverade vid borden. MatgÀster fÄr en korg med nybakat bröd.
â Jag tror folk gĂ€rna betalar lite mer för nĂ„gonting om de kĂ€nner att de fĂ„r ett mervĂ€rde, sĂ€ger Magnus.
Det Àr ganska vanligt att gÀster bokar bord inför sitt besök. En del vÀljer att fira födelsedagar pÄ Gröna Villan som mÀrkt en ökning av antalet bokningar för slutna sÀllskap. GÀsterna bestÄr av en blandning av olika mÀnniskor, bland annat barnfamiljer och pensionÀrer.
â Det Ă€r folk som vill göra utflykter och kanske gillar att unna sig lite extra.
Vintertid sysselsÀtter verksamheten fyra personer och sommartid 10-12 personer. Magnus berÀttar att en del av framgÄngsreceptet Àr att mycket av det som sÀljs tillverkas pÄ plats i Gröna Villans eget kök och bageri. Lönsamheten blir högre nÀr man köper in rÄvarorna och bakar eget bröd och lagar egen mat istÀllet för att köpa in fÀrdiga produkter som sÀljs vidare till gÀsterna.
â Ska du hĂ„lla en nivĂ„ pĂ„ allting fĂ„r du inte ha ett för stort sortiment. Sedan Ă€r det hĂ€r ett Ă€garlett företag dĂ€r vi sjĂ€lva Ă€r pĂ„ plats tillsammans med vĂ„r duktiga personal, sĂ€ger Magnus.
Sedan i höstas har de tuffare ekonomiska tiderna gjort sig pÄminda bÄde vad gÀller gÀstantalet och inköpspriserna pÄ bland annat mjöl och kaffe.
â Det finns inte nĂ„gon given manual för hur det kommer att bli. Förra Ă„ret hade vi fĂ€rre gĂ€ster nĂ€r alla skulle ut och resa. De tuffare tiderna kanske gör att folk hĂ„ller sig mer i nĂ€romrĂ„det. Det skulle gynna oss, sĂ€ger Magnus.
Camilla och Magnus stortrivs och tror pÄ sitt lönsamma företag. Den 1 april tog de dÀrför steget att köpa det fina huset för att sjÀlva helt och hÄllet kunna bestÀmma hur verksamheten ska utvecklas.
â Vi ligger inte i startgroparna med nĂ„gon nytt koncept, men det finns mĂ„nga bitar som gĂ„r att utveckla. Nu blir det en nystart Ă€ndĂ„ i och med att huset Ă€r vĂ„rt, sĂ€ger Magnus.
Det finns tankar pÄ att anlÀgga ett orangeri i samma stil som huset. De finns Àven funderingar kring att börja med musikunderhÄllning i trÀdgÄrden och att ha öppet lÀngre pÄ fredagar.
â Det skulle kunna vara ett alternativ till för att Ă„ka in till stan för en AW, sĂ€ger Magnus.