"Det Àr inte konstigt att man blir förÀlskad i huset"

Gröna Villan i TorshÀlla fortsÀtter att locka besökare frÄn hela MÀlardalen som vill avnjuta caféets egna bakverk, gelatoglass och lÀttare matrÀtter.

Camilla och Magnus SpÄngberg har nyligen köpt huset dÀr de har drivit Café Gröna Villan sedan 2019.

Camilla och Magnus SpÄngberg har nyligen köpt huset dÀr de har drivit Café Gröna Villan sedan 2019.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-05-20 14:47

I april blev Camilla och Magnus SpÄngberg sjÀlva Àgare till huset i vilket de har drivit sitt uppskattade café sedan 2019. Makarna har tidigare hyrt den vackra gamla villan vid Holmbergets fot. I april anlade de Àven en ny parkering alldeles intill den gröna byggnaden, nÄgot som till exempel underlÀttar för kunder som snabbt vill titta in och handla bröd frÄn caféets eget bageri.

Camilla och Magnus SpÄngberg har nyligen köpt huset dÀr de har drivit Café Gröna Villan sedan 2019.
Camilla och Magnus SpÄngberg har nyligen köpt huset dÀr de har drivit Café Gröna Villan sedan 2019.

Innan makarna slog upp portarna till Gröna Villan hade Camilla bland annat jobbat som hĂ„rfrisör i 25 Ă„r och konditorn Magnus drivit Alexandras i Fröslunda i 23 Ă„r. Tillsammans hade de dĂ€refter haft ett sommarbageri pĂ„ vĂ€stkusten och skött en bed and breakfast i Frankrike. Under ett par Ă„r drev de WĂ€sby CafĂ© & Bageri. 

– Vi ville testa och se hur det skulle gĂ„ att jobba ihop för det Ă€r inte sĂ€kert att det funkar fastĂ€n man Ă€r gift, men det har gĂ„tt jĂ€ttebra! sĂ€ger Camilla. 

Magnus stĂ„r för produktionen av maten, bakverken och glassen medan Camilla sköter butiken, bokföringen, personalen och marknadsföringen. 

– Vi Ă€r en bra kombo, sĂ€ger Camilla. 

Magnus bakar massor av bröd.
Magnus bakar massor av bröd.

2019 hyrde de det gröna huset frĂ„n förra sekelskiftet av TorshĂ€llaprofilen Johnny Ellfolk som hade planer pĂ„ ett cafĂ© i byggnaden. 

– DĂ„ passade det bra att vĂ„ra planer gick i varandra. Ellfolk anpassade lokalerna till det vi skulle driva, sĂ€ger Magnus. 

​PĂ„ menyn finns lĂ€ttare matrĂ€tter sĂ„som sallader, pajer, kött- och fiskrĂ€tter och smörgĂ„sar. Gröna Villan erbjuder Ă€ven massor av hembakat i form av till exempel bakelser, fikabröd, kakor och hembakat surdegsbröd. 

– Vi bakar pĂ„ ekologiskt mjöl och försöker hela tiden tĂ€nka hĂ„llbart, sĂ€ger Magnus.  

I den hĂ€rliga trĂ€dgĂ„rden med Ă€ppeltrĂ€d, pĂ€rontrĂ€d, körsbĂ€rstrĂ€d och syrenbuskar stĂ„r glassboden dĂ€r gĂ€sterna serveras egentillverkad gelatoglass. 

– Även om glassen inte stĂ„r för en sĂ„ stor del av omsĂ€ttningen gör den kanske att barnen vill Ă„ka hit och dĂ„ kanske förĂ€ldrarna Ă€ter en bit mat eller tar ett glas vin, sĂ€ger Magnus. 

I den hÀrliga trÀdgÄrden stÄr glassboden dÀr gÀsterna serveras egengjord gelato.
I den hÀrliga trÀdgÄrden stÄr glassboden dÀr gÀsterna serveras egengjord gelato.

Gröna Villan har ibland temakvÀllar dÄ det till exempel kan serveras surdegspizza eller ordnas vinprovning. I villan finns det sittplatser pÄ tvÄ vÄningar. PÄ övervÄningen, som Àr elegant inredd med smÄ kristallkronor i taket, finns det flera olika rum. Rummen bokas ibland av kommunen eller företag som vill ha möten. I trÀdgÄrden finns det bord och stolar med plats för 120 personer. Det fina gamla huset frÄn sent 1800-tal Àr bÄde K- och Q-mÀrkt i den nya detaljplanen.

– Det Ă€r inte konstigt att man blir förĂ€lskad i huset, sĂ€ger Camilla. 

Makarna SpĂ„ngberg bor Ă€ven i TorshĂ€lla. 

– Vi gillar TorshĂ€lla mycket. Vi gillar smĂ„skaligheten. Vi har ingen ambition att bli stora. Man mĂ„ste fĂ„ ihop det, men det roligaste Ă€r inte att öka omsĂ€ttningen utan att ha nöjda kunder, sĂ€ger Magnus. 

Camilla SpÄngberg i kassan dÀr man kan köpa hemgjorda bakelser.
Camilla SpÄngberg i kassan dÀr man kan köpa hemgjorda bakelser.

Gröna Villans goda rykte spred sig snabbt efter starten och cafĂ©et har fĂ„tt mĂ„nga besökare frĂ„n nĂ€r och fjĂ€rran. TorshĂ€llabor som uppskattar att det lilla cafĂ©et bidrar till en levande stadskĂ€rna och mer lĂ„ngvĂ€ga gĂ€ster som kanske kommit dit med buss för att besöka Ebelingmuseet eller Rolf Bergs keramik. Vissa sommardagar kan det vara nĂ€stan fullsatt i trĂ€dgĂ„rden. Verksamheten klarade sig bra under pandemin just pĂ„ grund av att mĂ„nga av gĂ€sterna sitter utomhus i trĂ€dgĂ„rden. GĂ€sterna bestĂ€ller och betalar vid kassan och blir sedan serverade vid borden. MatgĂ€ster fĂ„r en korg med nybakat bröd. 

– Jag tror folk gĂ€rna betalar lite mer för nĂ„gonting om de kĂ€nner att de fĂ„r ett mervĂ€rde, sĂ€ger Magnus. 

I Är har Àgarna anlagt en ny parkering alldeles intill Gröna Villan.
I Är har Àgarna anlagt en ny parkering alldeles intill Gröna Villan.

Det Ă€r ganska vanligt att gĂ€ster bokar bord inför sitt besök. En del vĂ€ljer att fira födelsedagar pĂ„ Gröna Villan som mĂ€rkt en ökning av antalet bokningar för slutna sĂ€llskap. GĂ€sterna bestĂ„r av en blandning av olika mĂ€nniskor, bland annat barnfamiljer och pensionĂ€rer. 

– Det Ă€r folk som vill göra utflykter och kanske gillar att unna sig lite extra.

Vintertid sysselsĂ€tter verksamheten fyra personer och sommartid 10-12 personer. Magnus berĂ€ttar att en del av framgĂ„ngsreceptet Ă€r att mycket av det som sĂ€ljs tillverkas pĂ„ plats i Gröna Villans eget kök och bageri. Lönsamheten blir högre nĂ€r man köper in rĂ„varorna och bakar eget bröd och lagar egen mat istĂ€llet för att köpa in fĂ€rdiga produkter som sĂ€ljs vidare till gĂ€sterna. 

– Ska du hĂ„lla en nivĂ„ pĂ„ allting fĂ„r du inte ha ett för stort sortiment. Sedan Ă€r det hĂ€r ett Ă€garlett företag dĂ€r vi sjĂ€lva Ă€r pĂ„ plats tillsammans med vĂ„r duktiga personal, sĂ€ger Magnus. 

Sedan i höstas har de tuffare ekonomiska tiderna gjort sig pĂ„minda bĂ„de vad gĂ€ller gĂ€stantalet och inköpspriserna pĂ„ bland annat mjöl och kaffe. 

– Det finns inte nĂ„gon given manual för hur det kommer att bli. Förra Ă„ret hade vi fĂ€rre gĂ€ster nĂ€r alla skulle ut och resa. De tuffare tiderna kanske gör att folk hĂ„ller sig mer i nĂ€romrĂ„det. Det skulle gynna oss, sĂ€ger Magnus. 

Camilla och Magnus stortrivs och tror pĂ„ sitt lönsamma företag. Den 1 april tog de dĂ€rför steget att köpa det fina huset för att sjĂ€lva helt och hĂ„llet kunna bestĂ€mma hur verksamheten ska utvecklas.  

– Vi ligger inte i startgroparna med nĂ„gon nytt koncept, men det finns mĂ„nga bitar som gĂ„r att utveckla. Nu blir det en nystart Ă€ndĂ„ i och med att huset Ă€r vĂ„rt, sĂ€ger Magnus. 

Det finns tankar pĂ„ att anlĂ€gga ett orangeri i samma stil som huset. De finns Ă€ven funderingar kring att börja med musikunderhĂ„llning i trĂ€dgĂ„rden och att ha öppet lĂ€ngre pĂ„ fredagar. 

– Det skulle kunna vara ett alternativ till för att Ă„ka in till stan för en AW, sĂ€ger Magnus. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!