Carl trollade fram en komiker

Han har hittat flytet och kan surfa på skrattvågen. Nu törs inte Sveriges främsta komiker uppträda efter honom. Möt trollkarlen Carl Tillenius som håller på att etablera sig på allvar inom svensk stand up.

Foto:

Eskilstuna2015-11-21 08:30

Klart att man blir nyfiken när man får höra från flera håll att folk skrattat så att de gråtit på en idrottsgala i Eskilstuna. Detta för att kvällens underhållare, Carl Tillenius, varit så rolig.

Ryktet har i och för sig florerat ett tag på stan. Att Carl Tillenius, främst känd som trollkarl och på senare år arrangör av stand up-kvällar i Eskilstuna, regelbundet uppträder på den anrika komikerklubben Norra brunn i Stockholm sida vid sida med Sveriges mest folkkära komiker. Det är dags att reda ut saken.

Vi träffas på Fristadstorget en regnig och blåsig novemberförmiddag för att ta några snygga bilder. Medan fotografen jobbar småpratar vi lite och jag lär känna en lågmäld, ödmjuk och trevlig kille som hittat vägen till publikens hjärta genom att vara just sådan och att arbeta hårt.

– Jag har trollat i hela mitt liv, det har varit mitt intresse och min hobby att hålla på med trolleri och jonglering och sådant, sedan har det rullat på mer och mer, säger Carl Tillenius.

Men från början trodde han att han skulle knega på ett "vanligt" jobb som alla andra. Han utbildade sig i ekonomi och jobbade i kundtjänsten på en bank, när en möjlighet dök upp. Att göra en turné med Sveriges Folkets hus och parker.

Året var 2003 och Carl Tillenius var 24 år. Han tog tjänstledigt från banken.

– Det var helt rätt. Jag fick prova på att vara artist på heltid.

När engagemanget var över kom Carl till en punkt där han var tvungen att bestämma sig. Gå tillbaka till banken eller försöka överleva som frilansande trollkarl. Nu var han dessutom nybliven pappa.

– Jag ville helst underhålla vuxna och hörde av mig till alla konferensanläggningar i Mälardalen, berättar Carl Tillenius, som än i dag tycks överraskad av sin egen driftighet och entreprenörsanda.

Tre konferensanläggningar hörde av sig och ville träffas, och så inleddes ett samarbete med Hedenlunda slott utanför Flen, som ägdes av Scania. Det ledde till att Carl fick resa till allt från Belgien till Bankok med sitt koncept - middagsunderhållning med trolleri.

Kombinationen trolleri och humor blev hans signum.

– Jag har aldrig ägnat mig åt pretentiöst trolleri. Trollerinummer kan vara magiska och helt fantastiska, men den stilen har aldrig riktigt funkat för mig. Jag vill ha det lite roligt och har alltid sneglat på stand up.

För ungefär fem år sedan drog Carl Tillenius igång en stand up-klubb på Södra Station i Eskilstuna. Carl hade rollen som konferencier som presenterade kvällens komiker. Det blev jättepopulärt. Och Carl fick både inspiration och utbildning av att medverka i sammanhanget. Han pressade sig själv att leverera humor som knöt ihop showerna och fick publiken att trivas .

– Det blev en skola för mig och en möjlighet att testa skämt på publiken.

Carl kände sig redo att ta humorn vidare. Problemet var att i stand up-världen har trolleri inte särskilt hög status. Men Carl hade nu fått ett nätverk, och när han frågade komikern Dominik Henzel om råd om vilka klubbar han skulle söka sig till fick han genast ett erbjudande.

– Kom till Norra brunn och kör tio minuter av min tid!

Carl Tillenius tog honom på orden och körde sina tio minuter. Det föll i god jord och Carl engagerades som konferencier på Norra brunn och senare som komikern som inleder och värmer upp kvällens publik inför de tyngre namnen senare i showen.

Så en kväll skulle Carl Tillenius värma upp inför Johan Rheborg.

– Då sa Johan Rheborg att han ville köra först, för att ville testa några skämt.

Carl fick då det i komikersammanhang prestigefulla uppdraget att framträda sist.

– Det gick jättebra och efteråt sa ägaren: "Välkommen till Norra brunn-familjen".

Det innebär att han får uppträda där regelbundet. För ett par veckor sedan hände det igen. Jonas Gardell, som fyller arenor vart han än drar fram, ville inte uppträda efter Carl Tillenius på Norra brunn.

Så hur gör man för att bli så rolig?

– Jag vet inte riktigt.

Mycket av Carls humor kretsar kring trolleri, men också kring saker som han har observerat och tankar han har tänkt.

Carl Tillenius håller ögon och öron öppna i jakt på det som kan bli kul.

– Så fort jag hör eller ser något roligt skriver jag ner det i mobilen, sedan läser jag inte det på några veckor.

Är det fortfarande roligt då, processas det till humor.

Men hur välskrivet och roligt ett skämt än är handlar det minst till 50 procent om leveransen. Hur det framförs och med vilken tajming.

– Punchen ska sitta! Men jag har det så bra att om ingen skrattar kan jag köra trolleri, skrattar Carl.

Han ägnar sig inte åt det grova och plumpa.

– Mig kan man ha till fredagsfikat.

Carl har jobbat mycket i andra miljöer än krogens, där publiken är glad, berusad och ledig. Annat är det att underhålla försäkringskassans personal på dagtid.

– Det är lättare att få publiken på en comedy-klubb att skratta än ett gäng trötta tanter.

Men har man väl fått igång en publik spelar det ingen roll hur den ser ut, tiden på dygnet eller vilken plats man befinner sig på.

– Får man till tajmingen och kommer in rätt kan det uppstå en skrattvåg. Då gäller det att surfa på den och hålla igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om