– Carlstedt ska vara det självklara valet för byggföretag, fastighetsägare och projektutvecklare som vill ha en lokal arkitekt med det stora företagets tillgång till specialistkompetens. Då behöver vi vara 3-4 gånger så många som idag, säger Kalle Berggren.
Carlstedt Arkitekters Eskilstunakontor ligger i hörnet Stenmansgatan/Libergsgatan snett mittemot Willys. Kontoret ligger på andra våningen ovanför Apotekgruppen. Carlstedt har ritat byggnaden.
– Min målsättning är tveklöst att växa ur den här lokalen. Det måste vi göra, säger Kalle.
Han tog jobbet eftersom det innebär en möjlighet att bygga upp någonting. Han kommer närmast från Skanska, som är ett av Sveriges största byggföretag, där han på drygt fem år byggde upp en avdelning med arkitekter, något som Skanska inte hade haft tidigare.
– Det uppdraget var i mål och jag ville ha en ny utmaning.
Hans vän, den välrenommerade arkitekten Gunnar Lindstedt på Carlstedt i Eskilstuna, lockade honom till Eskilstuna.
– Jag känner Gunnar som jobbar här mycket väl sedan tidigare. Gunnar är starkt bidragande till mitt intresse för det här. Jag gick igång på känslan av att det finns ett vacuum att fylla i Eskilstuna. Det finns flera små arkitektkontor, men det behövs ett lokalt arkitektkontor som har muskler och är stort. Vi har lokal förankring och kan lära känna våra kunder samtidigt som vi kan ta hjälp av våra kollegor i Stockholm och Nyköping.
Gunnar tycker att det är bra för både arkitektkontoret och för staden som helhet att Kalle kommer till Eskilstuna. Han menar att det är viktigt för Eskilstuna att få in folk med erfarenhet av större organisationer som kan se på staden med ett utifrånperspektiv, personer som kan tillföra mycket nytt och fräscht utan att för den sakens skull försöka förändra allt i Eskilstunamodellen.
Carlstedt Arkitekter har även kontor i Stockholm och Nyköping och sysselsätter totalt cirka 70 arkitekter, inredningsarkitekter och ingenjörer. Kalle bor fortfarande i Stockholm, vilket gör det lättare för honom att ha en tät kontakt med Stockholmskontoret. I dagens läge kan Eskilstunakontoret behöva förstärkning från Stockholm och Nyköping vid större uppdrag, men Kalle planerar att utöka personalstyrkan i Eskilstuna kraftigt.
– Vi ska ju expandera kraftigt så vi behöver ha alla som jobbar på ett arkitektkontor, både arkitekter och byggnadsingenjörer med olika lång erfarenhet. Vi behöver fylla i alla fack.
Carlstedt Arkitekter har haft ett kontor i Eskilstuna sedan 2016 då det startades av Anette Eriksson och Gunnar Lindstedt. Carlstedt har bland annat ritat den nya förskolan i Skiftinge och Energimarknadsinspektionens huvudkontor på Libergsgatan. Carlstedt har även ritat Mälarsjukhusets nya entré- och akutvårdsbyggnad som nyligen började byggas.
Carlstedt har funnits sedan 1955 och är stort på just vård- och sjukhusarkitektur. Eskilstunakontoret har dock mer skiftande kunder. Vid sidan av det stora bygget på Mälarsjukhuset utför man mindre uppdrag åt bland annat Eskilstuna kommun, privata byggherrar och privatpersoner.
– På det lokala kontoret i Eskilstuna är vi bredare och mer lättrörliga. Vi kan både göra enklare skisser som tar en dag eller två till att medverka i sjukhusprojektet, där horisonten är en helt annan och det kan ta ett team på 30 personer tre år att jobba igenom ett sånt projekt.
Carlstedt i Eskilstuna ritar bland annat privatbostäder och skolor.
– Sedan kommer jag in och har en grundlig kompetens inom flerbostadshus. Det är en pusselbit som har saknats.
Bland kunderna finns privatpersoner som vill ha arkitektritade villor.
– Det vanliga är en familj som bygger ett eget hus. Det finns förvånansvärt många återkommande såna kunder. Man kommer på rätt snart att man behöver ett gästhus och så fortsätter det. Det tuffar på nästan hela tiden med såna små uppdrag.
Halva verksamheten består av renoveringar och tillbyggnader av kommersiella lokaler.
– Ombyggnationer och att bevara är starkt på frammarsch skulle jag vilja påstå. Det hänger ihop med att man börjar tänka på vad man använder för resurser.
En trend är enligt Kalle återbruk av byggmaterial.
– Det kan vara fönster, det kan vara tegel, det kan vara nästan vad som helst. Det som har kommit längst och som fungerar bäst är tegel. Byggnadernas klimatavtryck har blivit prio 1.
Kalle tror att de osäkra tider som pandemin medfört kommer att leda till hårdare konkurrens i byggbranschen.
– Vi slutar inte bygga. Det blir en hårdare konkurrens om de jobb som finns. Om det bara blir en priskonkurrens kanske det blir jobbigt, men vi hoppas ju hitta de här kunderna som även har kvalitetsmedvetenheten och en lokal förankring. Jag tror att vi kommer att vinna vare sig det gäller anbud eller bara att få raka frågor från privatkunder.