Bistro Retuna gjorde en storsatsning i slutet av oktober 2020 men fick kasta in handduken i våras då alla restriktioner kring corona fick dem på fall. Men nu har Retuna hittat en ersättare med samma idéer om att minska matsvinnet.
– Vi öppnar först i liten skala, med caféutbud och glass. Under sensommaren expanderar vi menyn med flera måltidsalternativ per dag, säger Cecilia Svärdsén och Thomas Söderberg som ligger bakom satsningen restaurang Loftet.
Fokus i restaurangen blir lokala produkter och att minska matsvinnet.
– Retuna återbruksgalleria är ett perfekt utflyktsmål. Här finns något att handla för alla, och vi vill behålla den känslan även på restaurang Loftet. Allt som gästerna ser i caféet är till salu, fåtöljen du sitter i eller koppen du dricker ur. Ett koncept som följer Retuna hand i hand med återbrukstänket, menar Cecilia Svärdsén.
Restaurangen återfinns på våning två i gallerian och har en uteservering med utsikt över Ekeby våtmark.
– Genom försäljning av kvarvarande måltider till reducerat pris vid dagens slut ska matsvinnet ytterligare minimeras. Sörmland är en fantastisk matregion. Vi vill visa bredden av det som finns och även ge producenter möjlighet att sälja sina produkter i vår lanthandel. Vi vill hälsa alla hjärtligt välkomna till Loftet, säger Cecilia Svärdsén.
Loftet ska erbjuda en meny baserad på de råvaror restaurangen får tillgång till i samarbete med lokala handlare för att minska butikernas matsvinn.