Det skriver Dagens industri. Försäljningen av den unika turkiska konstsamlingen beskrivs av tidningen som en av Sveriges största konstaffärer hittills, och enligt Di:s källor landade prislappen på omkring 300 miljoner kronor.
Köpare är emirfamiljen i Qatar som, enligt Di, kommer att skapa en exakt kopia av det rum på Biby Gård där den osmanska samlingen hängde i ett nytt museum som är under uppbyggnad.
Auktionsfirman Sotheby's genomförde försäljningen för von Celsings räkning.
Försäljningen av den unika tavelsamlingen blev aktuell efter Fredrik von Celsings bortgång 2008 i ett försök att få loss pengar som skulle kunna kvarhålla Biby Gård i familjens ägo. Svenska staten fick erbjudandet att köpa samlingen men avböjde. Sonen Otto von Celsing, bosatt i London, fick i stället ärva den turkiska konsten och ansökte om att flytta den ut ur landet. Men där stötte han på patrull.
Tunga institutioner som Riksantikvarieämbetet och Nationalmuseum har bedömt den turkiska samlingen på Biby Gård som värdefull i det svenska kulturarvet. Nationalmuseum har också drivit en process i domstol i ett försök att hålla kvar samlingen i Sverige.
Domstolen var dock inte på Nationalmuseums sida och i höstas fattade Högsta Förvaltningsdomstolen det beslut som slutligen innebar att konstsamlingen fick föras ut ur Sverige.
– Vi gjorde ett försök att stoppa utförseln, men domstolen gjorde en annan tolkning av lagen än vi. Deras beslut kan vi inte ha någon synpunkt på. Men vi beklagar det ju självklart, säger Anders Bengtsson, intendent på Nationalmuseum.
– Vi har gjort bedömningen att det är en viktig samling för det svenska kulturarvet. De har en klar och tydlig koppling till Sverige sedan de skapades på 1700-talet och verken är en del av den diplomatiska historia som finns mellan Sverige och det osmanska väldet, det nuvarande Turkiet.
Gustaf Celsing och hans bror Ulrik Celsing beställde konstverken under sin tid som sändebud i Konstantinopel under 1700–talet.
Sedan förra året är inte heller Biby Gård kvar i familjen von Celsings ägo. Johan Klingspor, som även äger Stora Sundby, köpte Biby i höstas.