Chatrin är en av 63 lokala matföretagare på Aptitrundan

Sommaren har slagit upp sina ögon och Aptitrundan vår har vaknat ur sin dvala. Den 27–28 maj slår 63 lokala matföretag upp sina portar runt om i Sörmland. Chatrin Jakobsson, ägare av Blommor och brie på Wäsby magasin, lovar sina besökare både doft- och smakupplevelser i det gassande solskenet.


Chatrin Jakobsson ser fram emot Aptitrundan Vår och tycker att det är roligt att få vara en del av den. Hon berättar att intresset ökar för varje år och att människor är förväntansfulla, nyfikna och frågvisa.

Chatrin Jakobsson ser fram emot Aptitrundan Vår och tycker att det är roligt att få vara en del av den. Hon berättar att intresset ökar för varje år och att människor är förväntansfulla, nyfikna och frågvisa.

Foto: Sarah Larsson

Eskilstuna2023-05-26 13:30

Aptitrundan vår är en version av Sörmlands äldsta matfestival Rabarberfestivalen. Under helgen 27–28 maj mellan öppnar 63 lokala matföretag upp sina butiker, gårdar och kaféer. Syftet är att visa upp matlänet Sörmland, och att besökare ska hitta nya favoritplatser och smultronställen. Enligt arrangören Rocco Gustafsson handlar det även om att stötta lokala producenter och lägga fokus på hållbarhet.

undefined
Arrangören av Aptitrundan vår, Rocco Gustafsson, lovar besökarna fantastiska produkter och natursköna platser. Han lyfter även vikten av att stötta det lokala och tänka på att det ska vara nära från jord till bord.

– Det finns en bred aspekt kring hållbarhet. Jag tänker på självförsörjningsgraden för ett land som Sverige. Om vi ska ha en hög självförsörjningsgrad måste vi handla från lokala producenter, säger han och fortsätter:

– Det är också en naturupplevelse. Platserna är vackra och barnen får träffa djuren i deras naturliga miljö. Och fint väder ska det bli, vilket är tur, för det har jag lovat.

undefined
Under helgen kommer Chatrin Jakobssons man och barn hjälpa till att dela ut smakprov utanför butiken. Det kommer att vara fokus på sörmländska produkter utomhus och svenska produkter inomhus.

Blommor och brie är ett av flera Eskilstunaföretag som deltar i evenemanget i år. Ägaren Chatrin Jakobsson ska lyfta fram sörmländska ostar, det svenska hantverket, binda buketter och erbjuda närkokt sylt och marmelad. 

– Jag kommer att ha färdiga påsar för de som vill prova något nytt. I den finns även information om osten och ett lokalt dryckestips.

På rundan medverkar även bland andra Stora Sundbys kafé och gårdsbutik, Eskilstuna Ölkultur, Solby gård, Sundbyholms gästhamn, Mylla farm och Magdakullan.

undefined
Chatrin Jakobsson vill ge sina kunder och besökare doft- och smakupplevelser som stannar kvar länge.

För Chatrin Jakobsson är det viktigt att hennes besökare får både en smakupplevelse och en doftupplevelse. 

– Ostarna jag säljer doftar av ren mjölk som inte har pastöriserats sönder. Det blir också en stor skillnad beroende på vilken säsong det är. Du får inte samma upplevelse av en ost en kall vinterdag som du får under en varm sommardag med ett glas rosé till, berättar hon.

undefined
Förutom de svenska och sörmländska ostarna Chatrin Jakobsson säljer i butiken tar hon också hem franska ostar. Allt hon tar hem har högsta kvalitet, något hon aldrig skulle ändra på.

Ostarna hon tar hem är av hög kvalitet.

– Det kostar mer men det smakar mer också. Smaken stannar kvar längre och då äter man mindre. Det gör att det blir billigare i längden, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att köpa lokalt. Vi måste bli bättre på att ta hand om de resurser vi har om vi ska bli självförsörjande, och att lyfta fram våra producenter. Det är de som kämpar med att ta fram det som jag ska sälja. 

undefined
För Chatrin Jakobsson har kundkontakten stor betydelse. Hon tipsar, ger smakprov och delar hela tiden med sig av sin kunskap.

Ser du fram emot helgen?

– Absolut! Vi har alltid en sådan fin sammanhållning. Det är även ett bra kunskapsutbyte för mig.

undefined
Smakmässigt tycker Chatrin Jakobsson att det är viktigt med renhet. Ostarna ska smaka mjölk och inte ha en massa tillsatser. Hon berättar att några producenter är väldigt duktiga på att förädla sådan ost och det kommer hon att erbjuda smakprov på.
undefined
Inne på Blommor och brie kan man förutom ost, sylt och marmelad också köpa bland annat blommor, drycker, presentpåsar och chokladpraliner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!