Pär Eriksson fick som barn lära sig vissa grundläggande värderingar av sina föräldrar.
– Det jag hör hemma är alla människors lika värde. De förmedlade förändring. Värderingarna finns med mig i mitt ledarskap.
Han utbildade sig till socionom och började jobba som socialarbetare i Örebro.
– Då växte också synen hur viktigt det är att möta även människor som kan tyckas väldigt trasiga och bete sig väldigt konstigt och att behandla dem väldigt värdigt.
Pär Erikssons skriver i sin bok "Tio tankar om ledarskap - en obändig tro på förändring" att en bra ledare ska leva sitt budskap.
– Om du inte själv är trovärdig i ditt budskap kommer ingen att lyssna på dig.
Efter tiden i Örebro påbörjade Pär Eriksson en chefskarriär på Västerås stad.
– Då var filosofin att jag ska få andra att jobba som mig. Sen fick jag lära mig ganska snabbt att ledarskapet är ett eget yrke.
Pär Eriksson menar att det är viktigt att chefer är synliga. Han skriver att ledarskapet är fyllt av paradoxer och liknar det vid att balansera på en smal, slipprig spång.
Författaren har hämtat kunskap ur egna erfarenheter, som han ger flera exempel på i boken, men även från historiska personer som till exempel Moder Teresa. Hon hade ett budskap om att man ska älska sina medarbetare.
Pär Eriksson menar att om en ledare klarar av att skapa en förtroendefull relation till sina medarbetare så kan de tillsammans generera kvalitet i en verksamhet.
Författaren uppehåller sig vid mötets betydelse.
– Det är just vid det magiska mötet som det skapas värde i en kommun. Om du får kvalitet i det här mötet får du nöjda medborgare.
I Västerås blev Pär Eriksson till sist förvaltningschef. Han skriver i boken att den offentliga sektorn förändrats mycket de senaste fyra-fem decennierna. Samtidigt som det fortfarande är viktigt att fatta rättssäkra myndighetsbeslut ökar kraven på ett tjänste- och servicetänkande. I takt med att de vanliga anställda blir allt mer välutbildade och specialiserade blir chefens roll mer att coacha samt att peka ut färdriktningen och följa upp att verksamheten uppnår sina resultat.
Snabba förändringar ställer också andra krav på medarbetarnas samarbetsförmåga.
– Du måste kunna samarbeta med vem som helst när som helst efter några korta minuter. Samarbete är en individuell färdighet.
Sedan 2009 är Pär Eriksson kommundirektör i Eskilstuna. Som sådan är han chef för cirka 8 500 anställda. Pär Eriksson vill fokusera på förändring.
– Jag är bara intresserad av att det blir en utveckling, inte av vem som har rätt eller fel.
Pär Eriksson berättar att en modern kunskapsorganisation förutsätter att det finns en lärande kultur i arbetslag där medarbetarna är nyfikna och vill lära sig av varandra samtidigt som de är beredda på att dela med sig av sina erfarenheter.
Han trycker även på betydelsen av överenskommelser mellan chef och enskilda medarbetare. I flera långa och korta samtal under året tydliggör chefen uppdraget samtidigt som det finns en dialog om arbetsmiljö och vilket stöd medarbetaren kan få.
Pär Eriksson började skriva boken efter att han förra årets utsetts till Årets ledarutvecklare av tidningen Chef och Sveriges Chefsorganisation Ledarna.
Boken, som släpps i morgon lördag, innehåller även bilder tagna av frilansfotografen Alice Öberg. Varje kapitel illustreras med en bild som knyter an till innehållet. På flera av bilderna syns järn och tegel.
– Vi försökte fånga en känsla av Eskilstuna. Jag var mån om att det skulle vara tegel på framsidan därför att jag tycker att Eskilstuna är tegel.
I det sista kapitlet beskriver Pär Eriksson hur först cheferna, och sedan alla anställda, på Eskilstuna kommun får genomgå utbildning i Modigt Ledarskap och Modigt Medarbetarskap.
– Jag ville inte att folk som läser boken ska säga att den där kommundirektören Pär Eriksson bara pratar om ledarskap. Jag ville visa att jag är äkta.