Flera av de privata aktörerna på hyresmarknaden i Eskilstuna har klart med hyreshöjningar från den 1 april. Bland annat MB fastigheter som höjer hyrorna med 4,45 alternativt 2,59 procent.
När det gäller MB fastigheter i Eskilstuna förhandlade Hyresgästföreningen med en konsult för bolaget.
– Det mesta ska vara klart innan första april. Allt börjar falla på plats nu, det är ett högt tryck och det trillar in nya avtal hela tiden, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
Heimstaden har 897 lägenheter i Eskilstuna och de är klara med hyresförhandlingarna, här är det inte frågan om någon procentuell ökning på hyran.
– Vi är klara med förhandlingarna och kom in i linje med snitthöjningen som det kommunala bolaget, men att överenskommelsen skiljer sig något åt på grund av differentiering av både nyproduktion, ombyggda lägenheter, IMD och så vidare, förklarar Robin Wilhelmsson, kommunikationschef i Sverige på Heimstaden.
Han är glad att förhandlingarna är över men hade hoppats på högre höjningar.
– Vi är glada att vi hittade varandra till slut, men generellt är inställningen för både Eskilstuna och våra övriga överenskommelser runt om i landet att hyresjusteringen skulle behöva vara högre för att vi ska få täckning för våra ökade kostnader.
Kommer detta att påverka boende hos er?
– Nivån innebär att vi måste prioritera om och dra ner på våra ambitioner för större ombyggnader, stambyte med mera, vilket är synd för då skjuter man saker framför sig.
Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen förklarar att de gjort klart med två fastighetsägare i Eskilstuna om höjningar i kronor per kvadratmeter per år i stället för i procent.
– Heimstaden höjer med 50 kronor per kvadratmeter och år för vanliga varmhyror, 48 kronor där vattnet inte ingår och 37 kronor för de med höga hyresnivåer.
Lundbergs höjer i snitt med 4,2 procent men även de har valt att göra hyreshöjningen på samma sätt som Heimstaden.
– De haren höjning på 48 kronor per kvadratmeter och år, för den stora massan. 45 kronor på de med höga hyresnivåer.
Hyresgästföreningen har även gjort klart med Neobo, en avknoppning av SBB och tidigare Amasten.
– Där är det 4,85 procent höjning. De har flyttat justeringsdatum från 1 januari till 1 april och i stället för retroaktiv hyra får man en högre hyra från den 1 april.
Victoriahem är en av de största fastighetsägarna i Eskilstuna när det kommer till hyreslägenheter.
– Vi har 5 020 lägenheter i Eskilstuna och 411 i Strängnäs, vi sitter fortfarande i förhandlingar gällande årets hyror i Eskilstuna, i Strängnäs är vi klara, säger Sara Grandin, områdeschef för Victoriahem i Eskilstuna.
Fastighetsbolaget Gladsheim har över 700 lägenheter i Eskilstuna och de har samma svar som Victoriahem.
– Vi är inte klara i Eskilstuna ännu så låt mig återkomma om det, svarar David Dahlgren, vd och grundare av Gladsheim.
Hyresgästföreningen börjar se slutet på förhandlingarna i Eskilstuna och kan konstatera att de flesta förhandlingarna har hamnat på närliggande procentsats som kommunala Kfast.
– Om man tittar på Eskilstuna så är det ungefär lika stora höjningar som Kfast. Fastighetsägarna mittnord företräder drygt 5 000 lägenheter i Eskilstuna och har en uppgörelse om en höjning på i snitt 4,16 procent.
Han förklarar att den uppgörelsen följer de nivåer på fyra olika typer av lägenheter som gjorts med Kfast:
– En justeringsnivå för varmhyror, där värme ingår. Samma som Kfast på 4,45 procent.
– En nivå för kallhyror, där värme inte ingår. Där har man en lägre höjning eftersom en del av hyreshöjningen ska täcka värmekostnadsökningarna. Det betalar hyresgästen separat och då blir höjningen inte lika hög.
– Sen är det de som redan har höga hyresnivåer, de får en lägre höjning. Går man på procentuellt så blir det mycket mer pengar och då har procentsatsen blivit lägre i dessa fall.
– Sen finns det hovrättsdomar på att nyproducerade lägenheter ska ha en långsammare utveckling på hyreshöjningarna.
Hyresgästföreningen har haft det hektiskt i förhandlingarna och utöver dessa har de haft ett hårt tryck från oroliga hyresgäster.
– Det vi kan säga är att vi har märkt att vi haft en stor oro bland hyresgäster. Vi har fått många samtal från mycket oroliga hyresgäster i en större utsträckning än vi haft tidigare. Hot om höga hyreshöjningar har gjort folk oroliga, branschorganisationen Fastighetsägarna pratade i början av hösten om hyreshöjningar på runt tio procent och de kommunala bostadsföretagens branschorganisation om sex till åtta procent, säger Marcus Kjellin.
Han konstaterar att de tecknar uppgörelser som är bra mycket högre än normalt.
– Det beror på det samhällsekonomiska läge vi har. Men det är långt i från de procent som våra motparter skrämt upp folk med.
Han säger att han kan ha respekt för att fastighetsägarna har höga prisökningar.
– Men det ger inte hyresgästerna mer pengar att betala hyran med, den samhällsekonomiska krisen slår även mot hyresgästerna.
Han berättar att majoriteten av de som bor hos Kfast och Victoriahem i Eskilstuna har låga inkomster.
– De har redan fått känna av stora ökningar på sina konsumtionskostnader. Hyresökningarna skapar ett trängt utrymme för dessa hyresgäster. Tre av fem hushåll går redan innan hyreshöjningarna back och måste lägga om sina levnadsvanor. Och på det får de 4,45 procent i höjning. De pengarna finns inte.
Marcus Kjellin förklarar att statistiskt står hyresrätter för halva bostadsmarknaden i Eskilstuna.
– Två av tre är hushåll med bara en person. Företrädesvis är det pensionärer och yngre hyresgäster, under 30 år. Dessa har lägre inkomster och mycket är osäkrare än normalt.
– På detta har man åtta till nio procent som är ensamstående med barn, man ska mätta flera munnar med sin inkomst. Denna kategori är den som är mest trängd nu.
Han säger att årets hyreshöjningar blir en enormt hög belastning får många.
– Det här var ett krisår, det här får inte upprepas. Vi har haft toppar tidigare år, uppgörelser på uppåt 3– 3,5 procent, och vet med erfarenhet att hyresgästerna får problem med att betala hyran vid stora höjningar. Man måste göra upp avbetalningsplaner för att klara hyran. Vi kommer att följa upp det nu med dessa stora höjningar som görs.