Skalet till Coops nya helautomatiserade centrallager är klart sedan länge och invändigt är cirka 80 procent av installationerna på plats. Det nya centrallagret, som blir ett av Europas största, ska förse 800 Coop-butiker runtom i landet med varor när det tas i full drift sommaren 2024. Verksamheten kommer att dra igång successivt från och med september och under torsdagen inleder Coop den breda rekryteringen av personal till anläggningen.
– Vi har aldrig någonsin anställt så många vid ett och samma tillfälle. Det handlar totalt om cirka 310 personer varav 250 terminalarbetare och 60 tjänstemän, säger Ulf Axelsson som räknar med att lagret kommer att ge sysselsättning åt 450 personer när allt är klart och intrimmat.
Ett 30-tal personer arbetar på plats i dag.
– Ledningsgruppen är anställd liksom en del specialister och nyckelpersoner. Vidare vet vi att cirka 130 personer följer med från våra nuvarande lageranläggningar i Upplands-Bro och Västerås. Men utöver dessa behöver vi alltså anställa drygt 300 personer som vill vara med och öppna upp en helt ny arbetsplats tillsammans med oss.
För att få jobb som terminalarbetare krävs godkänd gymnasieutbildning samt grundläggande kunskaper i svenska språket. Erfarenhet inom industri och lager-logistikbranschen liksom ett tekniskt intresse är meriterande, men långt ifrån något krav.
– Alla som anställs kommer att få en tre veckor lång introduktionsutbildning som också inkluderar kultur- och värderingsfrågor, hur vi beter oss mot varandra helt enkelt.
Den helautomatiserade processen, där robotar gör en stor del av det arbete som tidigare sköttes manuellt, gör att arbetsmiljön skiljer sig en hel del från traditionellt lagerjobb.
– Det innebär att arbetet inte längre är lika slitsamt och fysiskt krävande med tunga lyft. Därför hoppas vi att vi får fler kvinnliga sökande.
Ingångslönen för terminalarbetare kommer ligga på 26 300 kronor i månaden. Och eftersom varuterminalen kommer vara i drift dygnet runt är det skiftarbete som gäller.
– Det kommer finnas två olika skiftlösningar där man jobbar helg ibland. Dessutom finns det vissa tjänster där man enbart jobbar natt. Alla som jobbar med OB-tid kommer naturligtvis att tjäna mer än 26 300 kronor, till och med ganska mycket mer, säger Ulf Axelsson.
De anställda kommer också att erbjudas möjlighet till kompetensutveckling.
– Utöver lönen så erbjuder vi en kompetenslönetrappa som innebär att ju mer man certifierar sig så kommer man få mer betalt, säger Ulf Axelsson, som är övertygad om att de tjänster man nu utlyser är attraktiva och kommer locka många sökande.
– Vi kommer göra stora insatser för att skapa en arbetsplats där våra medarbetare trivs och vill vara. Vi har byggt utrymmen för gemensamma aktiviteter som exempelvis gym, idrottshall, en modern fin matsal och flera ställen att umgås på.
Och det handlar om säkra stabila jobb. Den bransch vi är verksamma i är inte konjunkturberoende på det sätt som exempelvis industrin är. Mat behövs i alla tider.
De nya tjänsterna kommer finnas samlade på företagets hemsida och för att hantera den stora mängden ansökningar samt hitta rätt medarbetare har man tagit hjälp av tre rekryteringsbolag; Arena personal, Lernia samt Libera.