Paul "Pablo" Oosthuizen är sedan i augusti huvudbryggare på Eskilstuna Ölkultur som är känt för sina avancerade öl. Som huvudbryggare har han i stort sett fria händer att bestämma vilka ölsorter det lilla hantverksbryggeriet ska producera.
– Vi lyssnar på vad han vill brygga. Vi är inga ölnördar på det sättet att vi bestämmer med järnhand vad vi ska brygga, säger Ölkulturs delägare Viktor Persson.
"Pablo" ersätter Ölkulturs mångårige huvudbryggare Robin Andersson som i somras valde att sluta för att i stället gå vidare till ett annat jobb.
– Jag kände: 'Okej, coolt. Jag tycker om Ölkultur och skulle älska att jobba hos dem så nu är jag här, säger Paul Oosthuizen.
Vid sin sida kommer han att ha Jesper Eriksson som fortsätter i sin roll som huvudbryggarassistent. "Pablo" har tidigare jobbat som huvudbryggare på Mälardalen Brewing Company i Strängnäs, ett jobb som han fick direkt efter att han kommit till Sverige 2022. Paul Oosthuizen säger att en likhet mellan Sydafrika och Sverige är att lager är den mest populära ölsorten.
– Vi är mellan Sverige och England med vår öl. Det finns många olika sorter under sex procent, olika ale-sorter och lite mer traditionell ale. Sedan finns där såklart många IPO:er också, men den allmänna sydafrikanska befolkningen föredrar lager, lager, lager.
Paul Oosthuizen vill bygga vidare på Ölkulturs tradition av hantverksmässig produktion. Han säger att han vill satsa på säsongens öl och tillverka öl med lokala ingredienser. Han vill även gärna samarbeta med andra hantverksmässiga tillverkare även om det inte är just öl de producerar.
– Jag har en vän i Stallarholmen som har sitt eget kafferosteri och jag skulle vilja göra något med honom eller kanske samarbeta med någon som gör bakverk. Möjligheterna är oändliga!
Paul Oosthuizen menar att bryggning är en blandning av vetenskap och konst.
– Med varje öl som man brygger det finns lite av bryggarens personlighet där i.
Tidöpartierna har aviserat en halvering av alkoholskatten för mikrobryggerier och Paul Oosthuizen hoppas att det ska leda till att det startas fler bryggerier. Han ser inte andra lokala bryggerier som konkurrenter utan tycker bara att det är bra att de finns eftersom de tillsammans bidrar till att intresset för öl ökar.
Ölkulturs ägare Viktor Persson och Mikael Örn har stora förhoppningar på sin nya huvudbryggare.
– Spontant känner jag att det här är möjligheternas man. Han vill lära sig och utvecklas och det är ju det vi vill också, säger Mikael Örn.
Han tycker redan att "Pablo" smälter in bra i bryggeripubens sociala sammanhang.
– Första veckan som han gick under upplärning ställde han sig i baren under kvällen och träffade gäster.
Smeknamnet "Pablo" fick han under skoltiden i Sydafrika när en vän som kom från Sydamerika började kalla honom "Pablo" som är den spanska motsvarigheten av namnet Paul.
– Det var han som startade det och sedan var det som att alla började kalla mig 'Pablo'.
Paul Oosthuizen jobbade som ljudtekniker i Sydafrika innan han blev bryggare. Även om lager är den mest populära ölsorten i Sydafrika så var det i samband med att han smakade på en annan ölsort som hans intresse för öl väcktes på allvar.
– Det var kanske 2008/2009. Jag drack min första pale ale och det var en upplevelse jag inte hade haft i mitt liv. Sedan dess har det varit svårt att hitta bra öl. Jag har inte kunnat fortsätta att bara dricka lager.
En vän och dennes pappa bjöd med Paul Oosthuizen på en kurs om hantverksöl. Hans intresse för öl växte ju mer han lärde sig om det.
– Jag jobbade på en inspelningsstudio i Kapstaden, men 2015 började jag och en vän med ett bryggeri.
Bryggeriet låg i Stellenbosch utanför Kapstaden. Ölen såldes enbart på plats vid bryggeriet. Produktionen uppgick till cirka 1 500 - 2 000 liter per månad.
– Vi gjorde lite roliga öl. Vi gjorde ingen lager eftersom bryggeriet var så litet och det tar längre tid att brygga lager än ale.
Han avslöjar att han kommer att ta med sig en av sina största succéer från Stellenbosch till Eskilstuna.
– Det var en hazelnut brown ale. Den hade nästan samma färg som Ölkulturs Bärnstensöl, men med lite hasselnötssmak. Den kommer hit!