Covid stannar av – många nya inomhussmittor på ingång

Ett antal patienter vårdas på Iva för covid. Men smittan har nu nått en platå medan influensan och RS-viruset är på g. "Och så dyker kräksjukan och sedvanliga infektionssjukdomar upp som vanligt den här tiden på året", konstaterar smittskyddsläkare Malin Enarsson.

RS-viruset sprids i samhället igen och gör de allra minsta och de sköraste äldsta svårast sjuka. "Viktigt att vi hjälps åt att skydda spädbarnen och våra gamla", säger smittskyddsläkare Malin Enarsson.

RS-viruset sprids i samhället igen och gör de allra minsta och de sköraste äldsta svårast sjuka. "Viktigt att vi hjälps åt att skydda spädbarnen och våra gamla", säger smittskyddsläkare Malin Enarsson.

Foto: Martina Holmberg / TT

Eskilstuna2023-12-06 14:50

För fjärde veckan i rad noterar regionen drygt 100 konstaterat covidsmittade i Sörmland.

– Smittan verkar ha nått en platå både nationellt och i länet. Den stora smittspridningen har avtagit, vad vi kan se. Vi har ju bara de prover och tester vi själva tar på patienter att gå efter, förklarar Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson.

– Och nu verkar influensan ha passerat gränsen för nationell säsongsstart i Sverige. Vi har haft ett antal konstaterade fall här och antalet fall förväntas öka de närmaste veckorna.

Varken covid eller influensan har än så länge skapat några problem på Mälarsjukhuset.

– Jag vet att det ligger ett antal smittade personer inlagda, ofta rör det sig om gamla och sköra som inte hunnit vaccinera sig och blir så tagna av infektionen att de behöver vård. Vi har och haft ett antal covidsmittade patienter på Iva, men inte sällan har de lagts in av en annan orsak och konstaterats smittade via provtagning.

undefined
Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland, är tacksam över att omikronvarianten av covid inte ger samma ansträngda situation på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning som under pandemin.

Svårt covidsjuka patienter på Iva i Eskilstuna försvann i stor utsträckning när viruset muterade till omikron, som i allmänhet ger en mildare sjukdomsbild, konstaterar smittskyddsläkaren.

Också RSV som gör de allra minsta barnen och de äldsta invånarna sjukast finns i omlopp nu och förväntas skjuta fart den närmaste tiden, samtidigt med andra typiska vinterinfektioner. På Gökstensskolan pågår exempelvis ett utbrott av vattkoppor.

– Det finns en hel del smittor i omlopp nu, som alltid den här tiden när vi umgås tätare inomhus. Kräksjukan brukar dyka upp i samma veva som de här säsongssjukdomarna, så det kan vi nog förvänta oss framöver.

RS-viruset slog hårt mot våra trakter förra vintern, och risk finns för ny stor epidemi.

– Det allra viktigaste är därför att alla tänker sig för, hjälps åt och skyddar de sköraste. Umgås inte med spädbarn om du har minsta förkylningssymptom, och var försiktig med att hälsa på din gamla släkting på äldreboendet. 

undefined
Smittspridningen av covid verkar ha stannat av, medan influensan är på ingång. Tillsammans med övriga gamla vanliga inomhussmittor - som kräksjukan.

Och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna, nysa i armvecket och skydda dig med vaccination, tipsar Malin Enarsson.

Hon är glad att höra att allt fler sörmlänningar vaccinerar sig, och väljer att skydda sig mot både covid och influensa.

– Vi har ingen brist på vaccin och jag tror det finns gott om lediga tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!