– Jag vill åka till Uppsala.
Tiit Aasma, 69 år, sätter sig tillrätta i stolen och sätter händerna på cykelstyret. Anna Johanson som är samordnare på dagverksamheten Träffpunkt Intagsgatan knappar in destinationen på en bärbar dator. Sedan bär det iväg.
– Där nere bodde jag, säger Tiit Aasma.
Han pekar och börjar berätta. Om studentlivet i Uppsala, om extrajobbet han hade, om flytten till Eskilstuna när det var dags att bilda familj.
Cykeln som Tiit Aasma sitter på är ingen vanlig cykel. Och cykelturen är ingen vanlig cykeltur. För trots att Tiit Aasma befinner sig i Eskilstuna kan han rulla gatorna fram och minnas sin ungdoms Uppsala. Framför honom, på en kupolformad skärm, visas bilder från Googles gatuvyprogram upp.
– Titta på de där träden! De var små träd, nu har de vuxit upp och blivit en stor allé.
I en och en halv månad har Tiit Aasma och andra äldre som kommit till dagverksamheten på Träffpunkt Intagsgatan varit testpiloter för aktivitetscykeln jDome Bike Around. Tanken är att cykeln ska vara ett hjälpmedel för dementa att minnas.
– Den väcker minnen hos de äldre. De blir stärkta av att få berätta för personalen om vad de varit med om, att få vara den som vet mest, säger Carina Forsman Björkman, chef för Forskning och utveckling i Sörmland som är en av parterna i projektet.
Under projekttiden har de äldre cyklat på sin barndoms gator men också besökt Thailand och New York, bland annat.
– Det har varit spännande att höra när de berättar, och när de känner igen sig, säger Veijo Lehtonen, undersköterska på dagverksamheten.
Personalen har samlat in data och dokumenterat cykelturerna. Allt för att den nya tekniska lösning som cykeln innebär ska bli så bra anpassad som möjligt.
Tiit Aasma har nu cyklat ner till Fyrisån.
Hur är det att cykla på den här cykeln?
– Det är lite halvbekvämt faktiskt. Sedan är det spännande att uppleva... det känns som att man är tillbaka på något sätt.
Med orden "Nu har jag varit i Uppsala igen" stiger Tiit Aasma av cykeln och tillbaka ut i verkligheten.