För närvarande finns det mellan 35 och 55 vargar i Sörmland vilket är ett tiotal fler än förra året. I år har det inträffat ett vargangrepp i länet då en gårdsägare norr om Stjärnhov i Gnesta kommun förlorade ett får.
På måndagen beslöt Naturvårdsverket att låta länsstyrelserna i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där Södermanlands län ingår, själva fatta beslut om licensjakt på varg.
– Naturvårdsverket vill ha ut det på regional nivå så att man ska kunna fatta besluten där man har bäst lokalkännedom, säger Viktor Persson, vilthandläggare länsstyrelsen i Sörmland.
Sedan 2015 har licensjakt varit tillåten i det mellersta förvaltningsområdet när antalet vargar i Sverige överstiger den uppsatta nationella miniminivån på 300 individer. Syftet med licensjakt är att begränsa rovdjursstammarnas storlek. Inventeringar visar att den svenska vargstammen har vuxit och spridit sig söderut, även sedan licensjakt infördes. Naturvårdsverket har utifrån utvecklingen beslutat om delegering av licensjakt inom södra rovdjursförvaltningsområdet.
Länsstyrelserna i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet kommer nu att utreda om licensjakt på varg är möjlig utifrån de förutsättningar som finns både på rovdjursförvaltningsområdesnivå och på länsnivå.
Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta sina eventuella beslut.
– Syftet är ju att begränsa rovdjursstammens storlek och historiskt har man gjort det där den är som tätast, säger Viktor Persson.
Enligt Viktor Persson kan det tidigast bli licensjakt på varg i Sörmland den 2 januari 2024 i samband med den årliga vargjakten.
Tror du att det kommer att bli licensjakt i Sörmland?
– Alldeles för tidigt att säga. Det ska ske samverkan mellan de åtta länen i första hand och det ska ske samverkan mellan rovdjursförvaltningsområdena, säger Viktor Persson.
– Det är alldeles för tidigt att säga om det kommer att leda till någon jakt denna säsong eller framåt. Det kan jag inte säga idag.
I Sörmland finns det sju och ett halvt vargrevir. I den nordöstra länsdelen ligger Sjundareviret som Sörmland delar med Stockholm. Dessutom finns reviren Ärla, Ulva, Gryten och Älgmossen. Utöver det finns tre revirmarkerande par som enbart består av en hona och hane som går tillsammans.
Alla reviren ligger i den norra delen av länet – grovt räknat sträcker sig utbredningsområdet från Sjundareviret i sydvästlig riktning mellan E20 i norr och riksväg 57 i söder till Bie i Katrineholms kommun.