– Vi har haft mycket mykoplasma sedan oktober, med stor smittspridning, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare vid Region Sörmland.
Mykoplasmainfektion orsakas av bakterien Mycoplasma pneumoniae, som angriper luftvägarna. Symtomen skiljer sig inte mycket från en vanlig förkylning, menar smittskyddsläkaren:
– För de allra flesta blir det en förkylning eller en luftvägskatarr med hosta. Just hostan kan vara mer långdragen och besvärlig. Till största delen är det en självläkande infektion.
Hur sprids smittan?
– När du nyser eller hostar. Det är en infektion som har ett relativt långsamt förlopp, det kan ta några veckor innan man blir sjuk efter att man blivit smittad och man kan också gå med symtomen ett tag.
När ska man stanna hemma?
– Har du feber ska du vara hemma. Du behöver inte vara hemma om du är förkyld eller har en hosta som finns kvar.
När ska man söka vård?
– Om man har ihållande feber, får andningsbesvär eller blir allmänpåverkad på ett sätt som känns oroande. Om man hostar men i övrigt mår bra behöver man inte söka vård.
Malin Enarsson berättar att hos ungefär var tionde person utvecklas infektionen till lunginflammation.
– Det som är lite speciellt med mykoplasma är att den är vanlig bland unga vuxna, 20 till 30 år. Yngre barn brukar inte bli så sjuka av mykoplasma.
Vad beror det på – att unga är särskilt drabbade?
– Det finns många faktorer som påverkar hur man reagerar på infektioner. Det har att göra med ens immunförsvar och om man varit i kontakt med infektionen tidigare. Ungdomar och unga vuxna har också många kontakter så att de lätt kan smittas.
Antalet fall i Sörmland är svårt att säga, menar Malin Enarsson, eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Det finns inte något vaccin mot sjukdomen. Enligt Folkhälsomyndigheten är smittspridningen större vart fjärde år.
– Det verkar vara ett rejält sådant år i år. Det har nog säkert att göra med att pandemin och restriktionerna har påverkat den normala variationen, säger Malin Enarsson.
Hur ser det ut med smittspridningen av covid-19 i Sörmland?
– Det har varit en lugn höst hittills. Vi tror att det kommer en ökning nu under vintern. Vi vill att man ska hinna med att vaccinera sig mot covid och influensa om man tillhör riskgrupp, så att man har ett bra skydd.