Däckchefen Anna: "Skifta däck nu, innan halkan kommer"

På Petterssons däckservice är det full rulle. Säsongen då bilarna ska byta till vinterdäck är här. Anna Hedén på Petterssons däckservice delar med sig av vad du behöver tänka på inför skiftet.

"Mitt råd är att man inte ska köra med friktionsdäck året runt, de är tillverkade för vinterväglag. Många tror att det är året runt-däck, men det är farligare att åka på sommaren med friktionsdäck. Men många gör det för att spara pengar.", säger Anna Hedén.

"Mitt råd är att man inte ska köra med friktionsdäck året runt, de är tillverkade för vinterväglag. Många tror att det är året runt-däck, men det är farligare att åka på sommaren med friktionsdäck. Men många gör det för att spara pengar.", säger Anna Hedén.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2021-10-25 07:15

Minusgraderna kommer smygande och den 1 december måste du ha vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag. På Petterssons däckservice i Eskilstuna märks det att måste-datumet närmar sig. En strid ström av bilar rullar in till verkstaden.

– I dag är det ändå ganska lugnt, säger Anna Hedén som chef på företaget.

undefined
Anna Hedén på Petterssons däckservice har klättrat upp i företagets hjulgran som snart ska få belysning. "Den här tiden är lika viktig för oss som julhandeln är för handlarna."

Hon petar loss mutterskydden innan hon greppar låsbulten och sätter igång. Det går i en rasande fart. Petterssons däckservice har drop in nu under högsäsongen. 

– Jag rekommenderar att man skiftar däck nu, innan halkan kommer. Halkan är lömsk. Ofta har man halvslitna sommardäck och att åka med dem när det blir is på morgonen är livsfarligt, säger Anna Hedén.

Är folk ute i god tid?

– Ofta blir det i sista minuten, speciellt de som har dubbdäck och inte vill slita på dubben. Kommer snön kan vi ha hur mycket folk som helst.

undefined
Anna Hedén, chef på Petterssons däckservice, skiftar om till vinterdäck på Nils-Olof Lindkvists bil. "De som byter hemma själv kanske inte har kunskapen och kanske inte vet när det är dags att byta ut däcken. Därför är det bra att åka till en verkstad.", säger hon.

En som valt att svänga förbi för att byta till vinterdäck är Nils-Olof Lindkvist.

– Jag har friktionsdäck på min bil. Det räcker för mig. Blir det alldeles för eländigt väglag så kan jag låta bilen stå, jag är ju pensionär, säger han och skrattar.

Dubbfria friktionsdäck eller dubbdäck är den stora frågan nu i vinterdäckstider. Anna Hedén förklarar att geografin spelar roll. Längre söderut, där vägarna kan vara isfria hela vintern, säljs mest friktionsdäck medan det norröver är dubbdäck som dominerar.

– Eskilstuna ligger lite mittemellan. Vi säljer fortfarande mer dubb än friktion men det börjar bli mer friktionsdäck. Folk tänker att dubbarna slits så fort. Och det gör dem om det inte blir någon snö och man har en körstil där man gasar kraftigt, då flyger dubbarna ur. Samtidigt, om man bor i skogen och det blir isiga vägar då ska man välja med dubb, säger Anna Hedén och fortsätter:

– Jag kör själv med dubb och tycker det är bäst, jag känner mig säkrare då. Men de som mest åker på stora vägar behöver egentligen inte dubb.

undefined
"Mitt råd är att man inte ska köra med friktionsdäck året runt, de är tillverkade för vinterväglag. Många tror att det är året runt-däck, men det är farligare att åka på sommaren med friktionsdäck. Men många gör det för att spara pengar.", säger Anna Hedén.

Den som vill komma billigt undan kanske har sneglat mot regummerade däck. Det är begagnade däck där en gammal gummistomme fått en ny slitbana.

– Man ska ha vinterdäck, det ska man inte snåla på. Men i stället för ett regummerat däck så kan man köpa lågprisdäck, tycker jag. Regummerade däck får vi mer reklamationer på så det är bättre att satsa på ett billigt lågprisdäck, säger Anna Hedén.

Samtidigt är det kanske inte däcken man ska försöka spara pengar på.

– Det är alltid värt att lägga pengar på däck. Det är en billig livförsäkring. Man håller ganska höga hastigheter med en bil.

Hur ska man göra för att hitta ett bra däck?

– Läser man mycket så hittar man ofta de som är "Bäst i test" men de är ofta testade när de är nya. Sedan vet man inte, olika fabrikat har olika egenskaper beroende på hur slitningarna blir. Det beror också mycket på vad man har för bil, alla däck passar inte alla bilar om man tittar på ljudnivå och sådär. Det är svårt.

undefined
Ett oräkneligt antal påminnelselappar till kunderna sitter uppsatta: "Har de inte låsmuttern så kan vi inte skruva av däcken. Så den kan det vara bra att ha koll på och ta fram innan man åker in till däckfirman", säger Anna Hedén.

Till en däckfirma kan man komma in och visa vilka förutsättningar man har och få råd där efter.

– Man kan berätta hur och var man kör så kan vi hjälpa till. 

En kund kommer in och har med sig alldeles för slitna vinterdäck och en beställning läggs på nya. Vid vinterväglag ska en personbil ha minst tre millimeter mönsterdjup i däcken.

– Jag tycker dock att man ska byta när det är nere på fyra-fem millimeter. Vid tre millimeter är de ju olagliga, säger Anna Hedén.

undefined
"Jag rekommenderar att man skiftar däck nu, innan halkan kommer.", säger Anna Hedén.
undefined
På Hälltorps gård där Petterssons däckservice ligger finns det gott om lagerutrymme. "Vi har däck överallt, det händer att andra företag kommer till oss för att vi har på lager.", säger Anna Hedén.
undefined
2011 tog Anna Hedén över ledarskapet för företaget från sin far.
Annas vinterdäckstips

• Var ute i god tid. Vänta inte tills halkan slår till – det handlar om din och andras säkerhet!

• Välj ett däck som passar din bil och som passar vägarna du kör på. Kör du på mindre vägar är det dubb som gäller, kör du mest på större vägar klarar du dig med friktionsdäck.

• Efter att du har bytt till vinterdäck – kom ihåg att efterdra bultarna: "Vi brukar rekommendera att man gör det efter fem-tio mil."

• Använd inte friktionsdäck året runt. De är till för vinterväglag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!