Det skar sig ganska omgående när sexårige Daniel i höstas började i sin förskoleklass på Djurgårdsskolan i Eskilstuna. Enligt föräldrarna har han inte kommit överens med en lärare, något som gjort att han hållit sig undan och mått dåligt.
– Han har ringt oss flera gånger dagligen och det får han gärna göra, men det skaver samtidigt när vi hör att han är ledsen och vantrivs, säger Gohar Avagyan.
Hon har åkt till skolan för att hämta sonen åtskilliga gånger när oron blivit för stor och i samband med det även pratat med skolpersonal.
– Daniel behöver hjälp, men det känns som att vi inte blir tagna på allvar. När vi väckt frågan har vi fått till svar att allt fungerar bra.
Till att börja med försökte föräldrarna få till ett klassbyte inom skolan för Daniel.
– Vi bad om förflyttning till en parallellklass i oktober, men utan framgång.
– Därefter besökte vi Slottsskolan och fick vara med i en klass under två dagar. Det var väldigt trivsamt. Daniel kände sig trygg och vi bad om plats för honom där till den här vårterminen.
Enligt föräldrarna funkade Daniels tillvaro på Djurgårdsskolan riktigt bra under ett par veckor i december.
– Det kändes hoppfullt, men efter jullovet funkade ingenting, säger Gohar Avagyan.
Hon och hennes man ansökte om skolbyte för sonen och pratade med skolledningen på Djurgårdsskolan om detta.
– Vi hade ett möte med Djurgårdsskolan i slutet av januari och blev kontaktade av en kurator ett par dagar därpå som sa att Daniel kunde stanna hemma till skolbytet var genomfört.
– Vi fick besked om att det inte skulle vara några hinder och på Slottsskolan var de redo att ta emot vår son. Sen hände ingenting, säger Gohar Avagyan och fortsätter:
– Slottsskolan säger att Daniel inte blivit registrerad hos dem. Rektorn på Djurgårdsskolan hävdar att de har fyllt i alla handlingar för flytten, men att någon handläggare måste ha gjort fel och från kommunen får vi inte veta vad som händer.
De senaste fem veckorna har Daniel vägrat att gå till sin förskoleklass, vilket resulterat i att en av hans föräldrar behövt vara hemma från jobbet.
– Det är inte hållbart, jag både studerar och arbetar och kan inte vara hemma längre. Vårt barn ska inte straffas för att någon inte kan sköta sitt jobb.
Både Gohar Avagyan och hennes man är oroliga över att sonen tappar såväl kunskap som sociala egenskaper av att vara hemma.
– Vi har ju skolplikt i Sverige och vi tycker att det är märkligt att ingen kurator eller lärare ringt för att kolla läget eller skickat över läxor sedan Daniel stannat hemma.
Under tiden som sonen varit hemma har föräldrarna däremot fått dagliga uppdateringar om att han har fått ogiltig frånvaro. Nu undrar de vad som händer och utesluter inte att koppla in juridisk hjälp.
– Tidigare i veckan hörde Djurgårdsskolan av sig och tyckte att Daniel skulle återvända till dem. Det är tillbaka på ruta ett och de måste rimligtvis förstå att det finns en anledning till att han inte vill gå i den skolan, säger Daniels pappa.
Thomas Karlsson, grundskolechef på Eskilstuna kommun, berättar att skolbyten från och med årsskiftet behandlas av myndighetsavdelningen på barn- och utbildningsförvaltningen.
– Tidigare hanterade berörda skolor bytet och de ändrade rutinerna har gjorts för att bland annat öka likvärdighet och rättssäkerhet, säger han.
Vad – och om det nu är något – som har klickat känner Thomas Karlsson inte till, men han poängterar att skolan har rutiner för elevhälsan och frågan hanteras av rektor på den skola som eleven tillhör.
– Vi har skolplikt från höstterminen det år barnet fyller sex år och det är såväl skolan som vårdnadshavare som har ett ansvar för att den uppfylls.
Jacob Axdorph, biträdande rektor på Djurgårdsskolan, uttalar sig inte om enskilda ärenden och hänvisar till information på kommunens hemsida vad gäller regler och riktlinjer för skolbyte.
"Vid frånvaro tillämpar kommunen något som heter Frånvarotrappan, där rutinerna ska innefatta stöd, kommunikation och samarbete mellan vårdnadshavare och skola", skriver Jacob Axdorph i ett mejlsvar och tillägger:
"I vissa fall engageras även skolans lokala elevhälsa eller andra externa aktörer så som socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin eller habiliteringen".