Därför återkommer älgarna på E20

En älg hamnade på onsdagen på fel sida viltstängslet utmed E20 i Eskilstuna. Och det är inte första gången på sistone.

För fjärde gången på kort tid hamnade en älg på onsdagen på fel sida viltstängslet utmed E20 i Eskilstuna. Dock inte denna älg, som sägs vara hemmahörande i Dalarna.

För fjärde gången på kort tid hamnade en älg på onsdagen på fel sida viltstängslet utmed E20 i Eskilstuna. Dock inte denna älg, som sägs vara hemmahörande i Dalarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Eskilstuna2020-09-23 13:11

Vid 13-tiden på onsdagen skickade Trafikverket ut en varning till trafikanter på E20. En älg befann sig då invid vägbanan på fel sida viltstängslet mellan trafikplatserna Årby och Marielund. Detta är fjärde gången under den senaste veckan som liknande varningar skickats ut. Samtliga varningar har gällt älg, eller till och med älgar, i närheten av just trafikplats Marielund.

Att älgar hamnar invid vägar är inte ovanligt, särskilt inte vid trafikplatser där stängsling ofta är bristfällig. Älgar är också beredda att göra mycket för att ta sig över de vägar vi så gärna vill att de ska hålla sig undan, berättar Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket:

– E20 är byggd i en tid då vi trodde att stängsel höll älgar borta – men djur anpassar sig inte efter oss så mycket som vi tror. Mängden stängsel har inte minskat antalet viltolyckor. Älgen tar sig över vägen oavsett; det kan finnas en attraktiv födoresurs exempelvis. Har de hittat en väg över kommer de ihåg den.

Anders Sjölund varnar också för att som bilist anta att motorvägarna är fria från vilt:

– De flesta dödsolyckorna sker just på stängslad väg där vi kör i hög hastighet. Vill vi få ner viltolyckorna måste vi istället bygga viltövergångar.

Polisen var enligt presstalesperson Thomas Agnevik var inte involverad i just onsdagens älgincident, men det händer att polisen rycker ut på liknande larm.

– De som ser älgar ringer ofta polisen. Men egentligen är det ju inte vårt ansvar, utan Trafikverkets. Men är det akut fara åker vi förstås dit, säger han.

I de fall polisen rycker ut är patrullens första prioritet att lugna ner trafiken så att ingen kör på älgen eller älgarna. Är det sedan möjligt försöker polisen lotsa älgen till rätt sida viltstängslet igen.

Thomas Agnevik berättar dock att stressade älgar utmed motorvägar inte alltid är så medgörliga, och att det kan vara svårt att återföra dem till platsen där de gick runt eller igenom stängslet, och då återstår oftast bara ett alternativ.

– Då får vi kalla på en jägare, säger Thomas Agnevik.

Vid 14.15-tiden på onsdagen, en dryg timme efter att den senaste varningen om älg nära trafikplats Marielund skickades ut, blåste Trafikverket faran över och tog bort sitt varningsmeddelande från hemsidan.

Det är för tidningen inte känt hur älgen tog sig från platsen, men det finns inga rapporter om att den ska ha blivit påkörd av något fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!